Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
„O apreciere continuă a leului este imposibilă“
O apreciere nominală continuă a leului este imposibilă din punct de vedere economic, iar în acest an, în medie, corecţia cursului va fi sub zece procente, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. „Părerea mea este ca în acest an corecţia cursului va fi sub zece procente, lucrând pe medie. De fapt, nici nu este o corecţie majoră, dacă se va întâmpla ceea ce bănuim că se va întâmpla, uitându-ne la ultimele luni, şi anume: cursul pe medie va reveni la nivelul din 2005-2006 . Mă feresc să sugerez orice nivel de curs, pentru că el poate să fie speculat şi, din această cauză, orice dialog cu mine şi cu Banca Naţională pe problema cursului ajunge în acest impas. Ne este greu să spunem, nu pentru că nu am şti sau că ne este greu să facem nişte calcule, ci pentru că orice nivel de curs se mediatizează şi generează mai multe probleme decât realităţi“, a explicat Mugur Isărescu. Acesta a precizat că, în prezent, leul şi-a revenit spre o normalitate, după ce crescuse exagerat de mult. „Probabil i-a dezamăgit pe cei care credeau că acest leu va creşte la nesfârşit. Banca Naţională a spus de fiecare dată, că evoluţia cursului flotant poate să se inverseze la un moment dat. O dezamăgire apare de fiecare dată, comparativ cu un ideal, cu o năzuinţă“, a subliniat guvernatorul BNR. De asemenea, oficialul BNR a explicat că, în prezent, cursul este cu 10% sub nivelul din 2004 şi a vorbi de slăbiciunea leului, de devalorizarea lui în aceste condiţii, este cel puţin impropriu.
„Credeţi că, dacă lăsam să se transmită acest mesaj că leul se va aprecia continuu făceam un lucru corect? Am făcut toate eforturile să garantăm că un asemenea trend este imposibil de realizat. Unde ne duceam? Ajungeam ca un leu să fie egal un euro? Aşa ceva nu se putea întâmpla, dar, într-adevăr, când faci politica monetară, trebuie să te baţi şi cu lucruri subiective, cu percepţii. De multe ori, percepţia este mai puternică decât realitatea. Dacă această instituţie a transmis mesajul că leul se apreciază nominal la infinit înseamnă că ea a greşit în comunicare. Şi, cum eu am fost printre comunicatorii BNR, vă spun că nu am afirmat niciodată acest lucru. Am atras de atâtea ori atenţia să se facă diferenţierea între aprecierea nominală şi cea reală“, a mai spus Isărescu.