Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O asociație pledează pentru protejarea albinelor din București
Albinele trăiesc foarte bine în Capitală şi mierea de Bucureşti ar putea fi chiar un brand, susţine Marian Pătraşcu, presedintele filialei Bucureşti-Ilfov din cadrul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), care a înfiinţat Patrula Apicolă Urbană pentru recuperarea roiurilor de albine.
„Bucureştiul a avut întotdeauna apicultori şi nu puţini. Statisticile arată că în anii ‘80 erau în jur de 4.800 de apicultori arondaţi la filiala municipiului Bucureşti, cu stupinile înregistrate la primărie. (…) Or, în acest moment, numărul este cu totul altul. Acum credem că ar fi timpul să fie luată în serios acea Hotărâre de Consiliu General, unde albina este încadrată că face murdărie”, a spus Pătraşcu la Târgul Naţional al Mierii, desfășurat în weekend pe platforma apicolă din Băneasa.
El a arătat că mierea albinelor din Capitală are un gust deosebit şi ar putea fi valorificată ca miere de Bucureşti, aşa cum se întâmplă şi în alte capitale europene. Comisia Europeană recomandă, de altfel, efectuarea albinăritului în toate marile oraşe, iar acest lucru se întâmplă în Paris, Zürich, Berna sau Viena.
În opinia lui Marian Pătraşcu, bucureştenii au devenit mai prietenoşi cu albinele în ultimii ani.
„În mediul rural suntem dependenţi de Dumnezeu, de precipitaţii şi de locurile unde sunt irigaţii, pe când Bucureştiul este verde, autorităţile îl irigă şi este păcat că potenţialul acesta este pierdut. Aceste albine trăiesc în scorburi, guri de ventilaţie ale blocurilor, iar oamenii au devenit prietenoşi, s-au obişnuit cu ele şi ne cer să le luăm din aceste zone, dar nu să le omorâm, ci să le salvăm”, a susţinut preşedintele filialei apicole, potrivit Agerpres. (C. Z.)