Comisarul desemnat de România, Roxana Mînzatu, propusă pentru portofoliul de vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru „oameni, competenţe şi pregătire”, a fost audiată marți seara la Bruxelles
O cincime din banii pensionarilor se duc pe medicamente
În România, consumul este principala destinaţie a cheltuielilor din gospodărie, cu o pondere, în medie, de 61,1% din cheltuielile totale, care sunt de 2.979,3 lei lunar, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din totalul banilor de consum, 33,4% au avut alimentele ca destinație, iar un sfert din bugetul alocat pentru mâncare s-a dus pe carne. În cazul pensionarilor, prioritare sunt medicamentele pentru care aceștia cheltuiesc 19,5% din venituri.
La categoria consum intră cumpărarea de produse alimentare, nealimentare şi plata serviciilor. Pentru toate acestea, o gospodărie cheltuiește lunar, în medie, aproape 3.000 de lei.
Conform Clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), în 2021, alimentele şi băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, 33,4% din consumul gospodăriilor, adică circa 1.000 de lei lunar. O altă componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli (21,9%), o reprezintă locuinţa, aici intrând costul utilităţilor (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale şi alţi combustibili), arată datele INS.
Sunt și alte categorii de cheltuieli de consum, cu ponderi mai mici, precum cheltuielile cu dotarea locuinţei (6,2%), cheltuielile pentru băuturi alcoolice şi tutun (8,1%) sau cele pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte (7,8%).
În ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate şi cele pentru educaţie, acestea „înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice”, precizează INS, potrivit Agerpres.
În 2021, din totalul cumpărăturilor pentru alimente, 10,7% au fost destinate pâinii (10,9% în 2020), 24,7% au fost pentru carne şi preparate din carne, iar 7,5% pentru legume şi conservele din legume.
„Aşadar, cheltuielile pentru cumpărarea celor trei grupe de produse alimentare - pâine şi produse de franzelărie; carne proaspătă şi preparate din carne; legume şi conserve din legume - însumează sub 50% din cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare şi băuturi alcoolice (42,9%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul anterior)”, subliniază INS.
La categoria mărfuri nealimentare, media cheltuielilor a fost, în anul 2021, de 1.168 de lei pe gospodărie şi 461,1 lei pe persoană.
Pentru gospodăriile de pensionari, principala prioritate a constituit-o cumpărarea de medicamente, aparate şi produse medicale (19,5%, atât în anul 2021, cât şi în anul anterior).
Veniturile totale, în termeni nominali, au fost anul trecut, în medie, de 5.683 de lei lunar pe gospodărie, în creştere cu 8,9% faţă de 2020, mai arată INS. Pe categorii de vârstă, cele mai mari venituri au avut în 2021 gospodăriile celor de 35-49 de ani (7.680,7 lei), iar cel mai scăzut cele de 15-24 de ani (4.179,7 lei) şi 65 de ani şi peste (3.318,9 lei). (C. Z.)