Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
O expoziție care ne amintește de noi înșine
Joi, în prezența Excelenţei Sale Roberto César Hamilton Magaña, Ambasadorul Republicii Cuba în România, la Galeriile Fundației „Ion I. Brătianu” din București a avut loc vernisajul unei noi expoziții a pictorului Paul Mecet. Lucrările în ulei pe pânză și ulei pe lemn sunt inspirate de viața satului românesc și din chipurile marilor duhovnici ai României: pr. Constantin Galeriu, pr. Sofian Boghiu, pr. Ioanichie Bălan. Scriitoarea Paula Romanescu a calificat aceste surse de inspirație drept „rosturile care țin de identitatea noastră sufletească, nu doar românească”.
O aparentă catastrofă este adesea doar o oportunitate de schimbare. Când Paul Mecet și-a pierdut locul de muncă, și-a redescoperit o pasiune mai veche: pictura. Tot atunci s-a împrietenit cu regretatul pictor Valeriu Pantazi, care l-a încurajat să continue pe această cale. De atunci, viața i s-a schimbat în bine. Acum face o activitate care îi place și din care reușește să obțină și un modest profit. „Iată cum un eveniment neplăcut te poate propulsa pe alt drum”, spune el.
Se inspiră mult din viața rurală, mai ales că în copilărie își petrecea vacanțele la bunicii din Oltenia. Aici, bunica dinspre tată l-a învățat să se închine și să spună „Tatăl nostru” la culcare. Astfel, de la bunicii paterni a primit în mod direct darul credinței, în timp ce de la cei materni a primit, în mod indirect, darul vieții: mama lui s-a născut într-o familie cu 11 copii. Dacă nu ar fi fost cu toții primiți de această familie credincioasă, nici Paul Mecet nu ar mai fi putut picta azi!
În scurtul ei cuvânt de la vernisaj, scriitoarea Paula Romanescu a subliniat tocmai acest aspect. Ea a atras atenția că pe albumul expoziției, sub o lucrare a pictorului, scria: „Palatul Brătianu”. Lucrarea reprezenta o căsuță cu prispă și acoperiș de stuf. „Dar dacă acesta este chiar un palat?”, s-a întrebat ea, adăugând că dintr-o astfel de casă s-au ivit oameni precum Creangă, Iorga sau Enescu. „Bunicii noștri nu au avut case mari, dar aveau o bogăție infinită: și-o numărau în copiii care se jucau prin bătătură. De obicei, în jur de zece”, a spus ea.
Pictura lui Paul Mecet le aduce aminte de ei înșiși celor care cândva au copilărit la țară și știu ce înseamnă să dormi într-o pală de fân proaspăt cosit, a mai remarcat Paula Romanescu: „Ne e foarte dor de noi. Rosturile acelea țin de identitatea noastră sufletească, nu doar românească”. Pictorul confirmă: „Oamenii care au trăit în mediul acesta rezonează cu mine. Ei sunt cei care îmi cumpără tablourile”.
Părinții lui nu au fost deosebit de religioși, dar a crescut în Parohia „Sfântul Silvestru” și din copilărie își amintește figura reculeasă a părintelui Galeriu. Simte până azi o atracție deosebită pentru chipul lui, pe care l-a pictat în mai multe ipostaze alături de alte figuri din galeria sa de duhovnici. „Sunt figuri care înnobilează și au mare succes și la public”, spune el. Pe părintele Galeriu l-a pictat pe lemn, în tehnică mixtă, făcând lucrarea să semene cu o icoană. „Mulți îmi reproșează această reprezentare necanonică, dar nu mi-am propus să fac teologie, ci să-i aduc o ofrandă artistică părintelui”, mărturisește artistul.
Între portrete se află şi cel al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. „Mulți au visat să ridice Catedrala Mântuirii Neamului, dar iată că aceasta s-a împlinit în perioada de păstorire a Preafericirii Sale. Patriarhul Daniel demonstrează că fiecare om are destinul lui și nu degeaba Dumnezeu ne pune într-un loc sau altul”, spune pictorul.
În cele mai recente lucrări ale sale, pictorul folosește în mod predominant culori strălucitoare. „Sunt într-o perioadă luminoasă a vieții. Tocmai de aceea îi îndemn pe toți să nu renunțe a-și căuta și înmulți talantul”, spune el.
Expoziția este deschisă pentru public până pe 30 aprilie 2019. Îl puteți urmări pe artist la Facebook.com/PaulMecet.