Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
O familie medie din România trăiește din 5.300 de lei lunar
Veniturile totale medii lunare ale unei familii au fost anul trecut de 5.302 lei, iar cheltuielile totale au reprezentat 83,8% din nivelul câștigurilor totale. În aceste condiții, românii vor fi precauţi cu bugetele lor și vor încerca să economisească în acest an, dar îşi vor îngădui bucuriile la care au renunțat în 2020, precum călătoriile, se arată într-o cercetare de piaţă.
În al treilea trimestru din anul trecut, venitul total mediu lunar a fost de 2.068 de lei pe persoană, iar cheltuiala medie totală s-a ridicat la 1.733 lei/persoană. Calculate la nivelul unei gospodării, veniturile totale medii lunare au fost de 5.302 lei, iar cheltuielile totale au ajuns, în medie, la 4.444 de lei lunar/gospodărie, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
INS precizează că mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi mai ales de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural. Astfel, în mediul urban, veniturile medii lunare pe persoană au fost de 2.508,89 lei, în timp ce în mediul rural veniturile lunare medii sunt de doar 1.551,56 de lei.
Potrivit datelor statistice, într-o gospodărie, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.961 de lei lunar (1.934 de lei pe persoană), iar cele în natură, de 341 de lei lunar (133 de lei pe persoană). În mediul urban, veniturile în bani au reprezentat 96,3% din veniturile totale, iar în mediul rural, 88,4%.
În ceea ce privește cheltuielile din familie, acestea sunt destinate în principal consumului de bunuri alimentare, nealimentare, serviciilor şi plății impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirii unor nevoi legate de producţia gospodăriei.Pro
dusele alimentare şi băuturile nealcoolice au reprezentat în trimestrul trei 2020, în medie, 33,5% din consumul gospodăriilor. Pe locul doi în structura cheltuielilor se află cele cu locuinţa, apa, electricitatea, gaze şi alţi combustibili, respectiv 14,6%, iar băuturile alcoolice şi tutunul, cu 8,6%, pe locul trei.
În acord cu datele prezentate de INS, care reflectă veniturile destul de mici și un anumit grad de insecuritate materială, un sondaj recent realizat de Wisemetry Research arată că 42% dintre români au de gând să pună bani deoparte în următoarele 12 luni. O treime dintre cei intervievaţi îşi doresc să aducă îmbunătăţiri în casă, iar 28% spun că vor să meargă într-o vacanţă. În plus, unul din patru respondenţi are de gând să-şi suplimenteze veniturile prin găsirea unui job secundar sau activarea altor surse de venit.
Printre planurile pentru noul an se numără şi lichidarea unui credit - 21% dintre respondenţi, participarea la cursuri de dezvoltare personală sau profesională - 20%, schimbarea locului de muncă - 18% şi o schimbare majoră în carieră - 17%.
(Cristina Zamfirescu)