Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O familie pune deoparte 420 de lei pe lună
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată o modificare în comportamentul românilor, care nu se mai grăbesc să-şi cheltuiască veniturile sau să apeleze la credite pentru consum, ci aleg să fie mai chibzuiţi şi să pună bani deoparte. Potrivit INS, suma medie economisită lunar, anul trecut, într-o familie este de 420 de lei, în creştere cu aproape 2% faţă de 2015.
Economiile românilor sunt în creştere, arată cele mai recente cifre ale INS, astfel că anul trecut, în medie, o familie a pus deoparte 420,6 lei lunar, ceea ce înseamnă 14,3% din veniturile totale, în creştere cu 1,8 puncte procentuale faţă de 2015.
Situaţia pe categoriile de gospodării analizate arată astfel: gospodăriile de salariaţi au economisit în medie 15,1% din venituri, cele de pensionari 14,9%, de agricultori 9,1%, în timp ce gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole 8,9%. Cel mai scăzut nivel al economiilor, de 6,4%, s-a înregistrat la gospodăriile de şomeri, potrivit unei publicaţii INS.
Conform sursei citate, se constată existenţa economiilor la majoritatea gospodăriilor, indiferent de caracteristici. Excepţie fac familiile din segmentul celor mai sărace și cu mai mult de patru copii, care au cheltuit peste nivelul câştigului obținut, înregistrând un deficit de resurse în raport cu veniturile.
„Printre gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile formate din persoane singure (cu economii în proporție de 7,8%), cele din grupele de vârstă 15-24 de ani (8,0%) şi gospodăriile cu trei copii (6,4%). Veniturile au depăşit cheltuielile cu 17% la gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel de pregătire superior (17,2%)”, arată aceleași date.
Potrivit INS, în mediul rural, în anul 2016, economiile lunare au fost de 12,1%, mai puţin decât în mediul urban, unde s-au înregistrat, în medie, economii ce au reprezentat 15,5% din veniturile totale.
La nivel teritorial, economiile înregistrate s-au situat între 9,3% din veniturile totale în regiunea nord-est şi 19,4% în regiunea Bucureşti-Ilfov.
Datele publicate de INS privind economisirea sunt confirmate de Banca Naţională a României, care informa, într-un comunicat de presă, că depozitele în lei ale populaţiei erau, în luna iulie 2017, de 107,71 miliarde de lei, cu peste 10% mai mult faţă de 31 iulie 2016.
Dar cum gestionează românii economiile pe care le fac? Conform unei declaraţii recente făcute de Mihai Purcărea, manager BRD, care cita datele băncii centrale, o treime din românii cu economii îşi ţin banii în depozite overnight (conturi curente, depozite la vedere - n.r.), la o dobândă zero. „Aceşti bani sunt sacrificaţi, pentru că nu aduc nici un fel de valoare nici pentru ei şi nici pentru economie în ansamblul ei”, atenționa Purcărea. De aceeaşi părere sunt şi administratorii de fonduri de investiții care au afirmat, cu prilejul unei conferinţe de specialitate, că educația financiară deficitară reprezintă unul dintre motivele care explică apetența românilor pentru depozite, în detrimentul plasării economiilor în fonduri de investiții, piața de capital sau alte instrumente financiare. La data de 30 iunie a.c., numărul românilor (persoane fizice) care dețineau depozite în bănci din România era de 10,2 milioane.