România va relua exporturile de carne şi produse din carne de porc pe piaţa europeană începând cu 1 ianuarie 2014. Din cauza focarelor de pestă porcină, acestea au fost interzise în urmă cu şase ani.
Exporturile de carne şi produse din carne de porc vor fi reluate pe piaţa europeană începând cu 1 ianuarie 2014, de la toate exploataţiile din ţară, potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, acesta estimând că veniturile din exporturi ar putea ajunge la un miliard de euro. „Zilele trecute, la Bruxelles, în comitetele tehnice, s-a dat aprobarea ca România să poată să exporte din nou carne de porc pe piaţa Uniunii Europene. Era o limitare pe care o aveam din cauza pestei porcine, încă din anul 2007, şi iată că, după şase ani, de la 1 ianuarie 2014, vom fi din nou pregătiţi să exportăm pe piaţa europeană. Este o realizare extrem de importantă. Am vorbit cu toţi cei care sunt în acest sector şi cred că România poate să câştige nu numai ca imagine, dar şi din punct de vedere economic“, a spus ministrul agriculturii, citat de Agerpres.
Oficialul a precizat că, până în prezent, România putea exporta doar din patru judeţe, însă de la 1 ianuarie 2014 exporturile vor putea fi reluate din toate exploataţiile din ţară. „Până acum nu aveam voie să exportăm carne de porc decât din patru judeţe, respectiv Caraş Severin, Timiş, Arad şi Bihor, dar acum putem să o facem din toate exploataţiile din România. Cred că veniturile sunt importante şi că Ministerul Finanţelor, după această facilitate care se creează, va putea fi mulţumit, pentru că vorbim de un export care se poate face până la un miliard de euro. Acestea sunt cifre pe care le avem înainte de 1 ianuarie 2007 şi care au fost oprite la acea dată“, a spus şeful MADR. Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş (vest), la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.
Potrivit preşedintelui ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a fost realizat un audit pe pesta porcină, oficialii de la Bruxelles susţinând că, în privinţa supravegherii, „suntem chiar prea drastici“. De asemenea, Mănăstireanu a precizat că nici Turcia nu mai are motive să nu accepte exportul de animale vii, odată cu ridicarea acestei restricţii. „Aici mă refer la ovine şi caprine, dar, totodată, Turcia trebuie să ne lase să tranzităm şi ţara cu exporturile de animale către ţările arabe“, a spus Vladimir Mănăstireanu. (Oana Nistor)