Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O masă caldă pentru preșcolari și elevi
Aproape 30.000 de elevi şi preşcolari din 50 de unităţi de învățământ vor primi o masă caldă sau un pachet alimentar în limita a 7 lei, normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 72/2016 fiind aprobate de Executiv. Sprijinul alimentar se va acorda doar elevilor prezenţi la cursuri.
Accesul copiilor nevoiaşi la educaţie va fi facilitat prin măsura acordării unei mese calde elevilor prezenţi la cursuri. Actul normativ a fost adoptat încă din toamna lui 2016, iar recent actualul Guvern a adoptat normele metodologice de aplicare a programului-pilot. „Dorim să punem la dispoziţia copiilor noştri şi a tuturor celor care slujesc cu devotament sistemul tot ceea ce este necesar pentru o educaţie modernă şi complexă. Ne propunem, printre altele, implementarea principiului egalităţii de şanse în educaţie, îmbunătăţirea performanţelor educaţionale, a abilităţilor şi competenţelor tuturor copiilor şi tinerilor, prin accesul la un sistem de educaţie de calitate, relevant şi incluziv”, a declarat Liviu Pop, secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, referindu-se la importanţa acestui program de susţinere a accesului egal la educaţie.
Într-o primă fază, acesta va fi implementat într-un număr de 50 de şcoli şi grădiniţe atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. În Bucureşti, masa caldă va fi primită de elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 13 (sectorul1), Şcoala Gimnazială nr.71 (sectorul 2) şi Şcoala Gimnazială „Petrache Poenaru” (sectorul 5).
Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pentru fiecare elev/preşcolar, în funcţie de infrastructura necesară servirii mesei în unitatea şcolară. Concret, acolo unde există o cantină sau sau un spaţiu ce poate fi amenajat pentru servirea mesei, elevii vor primi o masă caldă preparată în regim propriu sau achiziţionată în regim catering. În celelalte situaţii, elevii vor primi un pachet alimentar ce va conţine produse de panificaţie, produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte (sendvișuri), legume, la care se adaugă un fruct. `La cererea scrisă a părinţilor, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare şi masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor şi preşcolarilor. În funcţie de numărul de elevi şi de specificul şcolii, se vor stabili şi programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Produsele trebuie să respecte anumite principii de siguranţă alimentară, fiind exclus ca acestea să conţină aditivi alimentari, conservanţi sau orice alt tip de potenţiatori de arome şi gust. La sugestiile Institutului Naţional de Sănătate au fost stabilite şi mai multe variante, orientative, de meniu, respectiv ciorbe (de legume, pui, văcuţă), mâncăruri cu carne (de pui, vită, curcan) şi garnituri (orez, piure, cartofi copţi, franţuzeşti), tocane de legume, legume şi ciuperci gătite în diferite feluri, brânzeturi, salate de fructe. În ceea ce priveşte sendvișul, acesta trebuie să conţină unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată) sau piept de pui la grătar/pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoşar, varză, morcov). Sumele aferente derulării programului-pilot vor fi suportate din bugetele locale, iar coordonarea programului-pilot va fi asigurată la nivel judeţean sau la nivelul municipiului Bucureşti de către inspectorul şcolar.
La închiderea programului-pilot, respectiv la finalul anului şcolar 2016-2017, în urma analizei Ministerului Educației Naționale, Executivul va decide asupra oportunităţii extinderii acestui program la nivel naţional, respectiv a modalităţii de implementare.