Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O nouă formulă a programului de sprijin pentru legumicultori
Schema de ajutor de minimis dedicată legumicultorilor are, în acest an, câteva modificări. Numărul legumelor pentru care se acordă sprijin a fost extins la opt și producția a fost împărțită în două cicluri. Pentru tomate, subvenția se va acorda în ambele cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul al doilea. Beneficiarii vor putea accesa sprijinul pentru maxim două culturi: una în primul ciclu și alta în al doilea.
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac sau ceapă verde în spaţii protejate. Anul trecut, culturile incluse în program au fost cele de ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete.
Bugetul maxim alocat pentru program în 2022 este de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), un plafon cu 75 de milioane de lei mai mare decât anul trecut, potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii, preluat de Agerpres.
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producţie/1.000 mp şi/sau o singură cultură în ciclul II de producţie/1.000 mp, în anul 2022.
Conform sursei citate, valoarea maximă a sprijinului financiar pentru un beneficiar este de 4.000 de euro (dublu față de anul trecut), respectiv 3.000 de euro/cultură în ciclul I/ 1.000 mp/beneficiar şi 1.000 euro/cultură în ciclul II/1.000 mp/beneficiar. Sprijinul se acordă pentru tomate în ambele cicluri de producţie, iar pentru restul legumelor doar în ciclul II.
„Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea îl relansăm pe principiile iniţiale. În acelaşi timp, am prevăzut fonduri şi pentru susţinerea producţiei în ciclul II a altor legume deficitare pe piaţă, astfel încât românii să aibă acces mai facil la legume crescute din pământul nostru”, a declarat recent, potrivit Agerpres, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii.
Producţiile minime pe care trebuie să le obţină legumicultorii pentru a beneficia de sprijin sunt: 5.600 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru ardei gras şi/sau lung-kapia; 5.600 kg/1.000 mp pentru castraveţi; 1.500 kg/1.000 mp pentru fasole păstăi; 1.440 kg/1.000 mp pentru salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru spanac; 1.000 kg/1.000 mp pentru ceapă verde.
Valorificarea producţiilor se va face în perioada 1 martie - 10 iunie pentru ciclul I şi 20 octombrie - 9 decembrie, pentru ciclul II de producţie.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Agriculturii, anul trecut au fost depuse 14.271 de cereri în programul de susținere a producției de legume în spații protejate, din care 11.625 de beneficiari au fost autorizați la plată, iar suma totală accesată de aceștia s-a ridicat la 125,18 de milioane de lei. (C. Z.)