Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
O nouă piață de export pentru crescătorii de ovine
România va relua exporturile și tranzitul cu carne și animale vii în Turcia, a anunțat premierul Marcel Ciolacu în timpul vizitei pe care a întreprins-o în această săptămână la Ankara.
„O decizie de mare impact pentru fermierii români se referă la reluarea exporturilor și tranzitului cu carne și animale vii în Turcia. Este o oportunitate uriașă pentru producătorii români de a avea acces la o piață imensă, dar în același timp vor putea stabili rute comerciale solide și cu alte zone de interes din regiune și Orientul Mijlociu”, a spus Marcel Ciolacu într-o declarație comună cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, potrivit euractiv.ro.
Exportul de animale vii către Turcia fusese suspendat în 2018 de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce autorităţile din Ankara au sesizat starea precară de sănătate a ovinelor și bovinelor determinată de condițiile din timpul transportului. Însă România a continuat să exporte în alte țări ex-comunitare, Iordania, Arabia Saudită și Israel fiind principalele destinații. Conform ANSVSA, România a exportat în 2022 peste 1,56 milioane de bovine și ovine vii în aceste state, dintre care aproape 94% sunt ovine, respectiv 1,46 milioane.
Legat de acest tip de exporturi, Comisia Europeană a propus în decembrie anul trecut revizuirea normelor actuale, menită să îmbunătățească bunăstarea celor 1,6 miliarde de animale transportate în și din UE în fiecare an. Noile norme impun: reducerea duratei călătoriilor, iar în cazul transportului de lungă durată - descărcarea animalelor pentru odihnă, hrănire și adăpare; limite mărite ale spațiului minim; condiții stricte de transport în temperaturi extreme. (C. Z.)