Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O nouă rundă de negocieri între retaileri şi producători
Codul de bune practici negociat de retaileri şi producători va fi semnat pe data de 30 iunie, dacă vom reuşi pe 24 iunie - la următoarea întâlnire - să definim preţul de achiziţie, a declarat, vineri, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, după finalizarea discuţiilor de la Ministerul Agriculturii. „Definirea preţului de achiziţie propusă de noi nu o vom negocia. Ne-au promis că până pe 24 iunie vor studia varianta noastră şi că în final vom semna Codul pe 30 iunie“, a spus Minea. Preţul de achiziţie este alcătuit din preţul de listă al producătorului, fără discount şi bonus, la care se adaugă toate cheltuielile aferente clientului respectiv. Preşedintele Romalimenta a menţionat că în negocierile de vineri producătorii au renunţat la câteva puncte incluse în Cod, unul dintre acestea referindu-se la taxa la raft. „Am considerat că taxa la raft este totuşi o chestie de promovare, de marketing, deşi nu este obligatorie. De asemenea, am mai propus anumite schimbări în taxele care se percep. Acestea, deşi nu mai sunt obligatorii, nu sunt nici interzise, dar dacă eu ca producător nu le accept nu înseamnă că supermarketul poate întrerupe relaţiile comerciale cu mine. El poate să îmi ceară ce taxe vrea, dar eu vreau să am dreptul să nu le plătesc dacă nu vreau“, a explicat Sorin Minea. Codul a fost îmbunătăţit cu încă două puncte noi - unul referitor la discount, care va face parte integral din lista de preţuri, iar cuantumul acestui discount va fi negociat cu fiecare comerciant în parte. „Am mai introdus - în premieră - şi termenul de bonus, care reprezintă un premiu dacă depăşeşte targetul de vânzări stabilit“, a spus preşedintele Romalimenta. Tot vineri, a fost armonizată şi problema penalităţilor, similare de ambele părţi, fie pentru retailerii care nu respectă termenul de plată, fie pentru producătorii care nu livrează produsele la timp. „Unul dintre retaileri a solicitat ca acest cod de bune practici să fie aplicat doar IMM-urilor româneşti nu şi multinaţionalelor, pentru că este o măsură anticoncurenţială“, a adăugat Sorin Minea. Producătorii din industria alimentară consideră că o parte din reglementările din codul de bune practici - cum ar fi definirea clară a preţului de achiziţie şi interzicerea vânzării sub acest preţ - ar trebui cuprinse într-un act normativ, aşa cum există în Franţa, dar şi în alte ţări din UE.