Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O nouă sesiune de proiecte PNDR 2020 a fost deschisă
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat trei noi sesiuni de primire de proiecte pentru infrastructură și dezvoltarea comunităţii de la sate. Sprijinul financiar oferit prin submăsurile deschise sunt pentru modernizarea grădiniţelor, extinderea căilor de acces, dar şi pentru restaurarea căminelor culturale.
Autoritățile locale și organizațiile din mediul rural, inclusiv ONG-urile, pot depune proiecte de finanațare pentru Submăsurile 4.3-Infrastructura de acces, 7.2-Infrastructura de bază și 7.6-Patrimoniul cultural. Reprezentanţii AFIR au precizat că sesiunea de primire a proiectelor se încheie pe 18 decembrie. „Pe 7.2 și 7.6 sunt binevenite și ONG-urile care pot primi 100% nerambursabil dacă au investiții negeneratoare de venit. Sesiunile se încheie la 18 decembrie”, au anunțat reprezentanții AFIR. În cadrul măsurii destinate construirii, extinderii și modernizării drumurilor de acces către exploatațiile deținute, se alocă suma de 25 milioane de euro. „Deschidem componenta de acces agricol. Asta înseamnă investițiile care se pot face în construcția, extinderea și modernizarea drumurilor agricole către fermă. Măsura 4.3 are trei componente: componenta de irigații care a fost deja lansată în luna iulie, componenta de drumuri silvice care se va deschide spre sfârșitul acestui an și componenta de acces agricol. Drumuri care se pot construi fie de autoritățile publice locale, fie de asociațiile care s-au format. Valoarea financiară a acestei măsuri este de 25 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de un milion de euro 100% nerambursabil”, a mai spus Constantin, citat de Agerpres.
O altă măsură lansată de AFIR este destinată refacerii drumurilor comunale şi a sistemelor de alimentare cu apă, precum şi modernizarea învăţământului preşcolar. „Prin măsura 7.2 se acordă sprijin pentru crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, aici intră refacerea drumurilor publice, infrastructura de apă sau cea de apă uzată. Alocarea financiară în perioada 2014-2020 este de 1,1 miliarde euro, astăzi deschidem această măsură: rutier, apă și apă uzată cu o alocarea de 550 milioane de euro, defalcate, pe zona de apă și apă uzată 303 milioane de euro. Zona montană primește 75 milioane de euro. Pentru infrastructura rutieră avem 194 milioane de euro, din care 48 milioane de euro pentru zona montană. Infrastructura educațională și socială primește 55 milioane de euro, din care 14 milioane de euro sunt pentru zona montană”, a mai spus Constantin. Alocarea este 100% nerambursabilă, nu este nevoie de cofinanțare. Se pot finanța doar acele comune care au peste 2.000 de locuitori echivalenți pentru infrastructura de apă și apă uzată, cea educațională și socială. Sprijinul public nerambursabil ajunge la un milion de euro pe un singur tip de sprijin. Ultima submăsură deschisă zilele trecute este destinată întreţinerii, restaurării şi modernizării obiectivelor de patrimoniu cultural de interes local, aşezăminte monahale, inclusiv aşezăminte culturale, cămine culturale. „Cei care doresc să depună cereri de finanțare prin intermediul acestei submăsuri au la dispoziție fonduri europene nerambursabile de 97 milioane de euro. Beneficiarii sunt comunele, ONG-urile, unitățile de cult, persoanele fizice autorizate sau societățile comerciale care dețin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică clasa B. Valoarea sprijinului este de 500.000 de euro, pentru acele obiective care nu sunt generatoare de venit sprijinul este 100% nerambursabil, iar pentru cele generatoare de venit valoarea nerambursabilă nu poate depăși 80%”, a declarat șeful de la MADR. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 este destinat dezvoltării economico-sociale a satelor româneşti cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană şi Guvernul României.