Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
O primă ruptură în interiorul UE
Marea Britanie şi Ungaria s-au opus schimbării actualului tratat, confirmând astfel temuta ruptură europeană, în timp ce reprezentanţii Suediei şi Cehiei au afirmat că nu se pot pronunţa, deoarece nu au primit mandat din partea parlamentelor din ţările lor pe această temă.
Liderii celor 17 state din zona euro au convenit ieri, la primele ore ale dimineţii, un nou pact bugetar, care va face obiectul unui acord cu şase ţări membre UE din afara zonei euro - România, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia şi Lituania. "Astăzi am convenit să avansăm către o uniune economică mai solidă. Acest lucru implică acţiuni în două direcţii - un nou pact bugetar şi o coordonare consolidată a politicii economice, pe de o parte, şi dezvoltarea instrumentelor noastre de stabilizare, pentru a depăşi provocările pe termen scurt. (...) Şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia şi România şi-au indicat intenţia de a adera la proces, iar cei din Republica Cehă şi Suedia îşi vor consulta parlamentele înainte de a lua o decizie", se menţionează în declaraţia liderilor statelor din zona euro, prezentată ieri dimineaţă. Marea Britanie a transmis partenerilor europeni "succes" Premierul britanic David Cameron şi-a justificat refuzul de a accepta o schimbare a tratatului UE, spunând că este o "decizie dificilă, dar bună", deoarece "interesele Marii Britanii nu ar fi fost apărate". Londra a cerut concesii din partea partenerilor europeni, mai ales în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar, cereri considerate excesive şi inacceptabile de către ceilalţi şefi de stat din UE. "Dacă nu putem obţine protecţie în interiorul tratatului, mai bine rămânem afară", a spus premierul britanic, care a urat "succes" zonei euro "pentru a-şi rezolva problemele". Negocierile purtate în cadrul summitului UE de la Bruxelles vizează consolidarea disciplinei bugetare a zonei euro, cu sancţiuni aproape automate împotriva ţărilor care nu respectă noile reguli şi un drept de implicare sporită a organismelor de conducere ale UE în proiectele de buget naţionale. Germania a insistat în ultima vreme ca aceste modificări să fie prevăzute într-un tratat, pentru a face disciplina constrângătoare. Alături de Franţa, Germania avertizase că, dacă o schimbare a Tratatului Uniunii Europene în ansamblul său se dovedeşte imposibilă - pentru că ar necesita aprobarea unanimă a celor 27 de state UE - se va apela la un tratat limitat la cele 17 ţări ale Uniunii monetare, plus statele din zona non-euro care vor dori să se alăture.