Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
O studentă a inventat pâinea din făină din seminţe de urzici
Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca sunt prezenți, în această săptămână, la salonul de inventică și cercetare Pro Invent cu o serie de produse inovative de panificaţie, printre care se află și pâinea din făină din seminţe de urzici. Reţeta acestei pâini este în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), iar produsul va ieşi pe piaţă prin intermediul unei firme de panificaţie din Câmpia Turzii.
Produse de tipul sărăţelelor aglutinice din fasole Mung sau al pâinii cu făină din seminţe de urzică au fost create din dorinţa de a rezolva anumite cerinţe ale consumatorilor, dar şi pentru a-i învăţa pe tinerii care studiază în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor să fie creativi, spun reprezentanții facultății clujene.
Sărăţelele din fasole Mung, care este o plantă originară din Asia, au fost create de o studentă care a încercat astfel să contribuie la îmbogăţirea gamei de alimente destinate celor care nu pot consuma gluten.
„M-am gândit la persoanele care suferă de boala celiacă, dar am vrut să fac un produs inovativ şi pentru celelalte persoane. Mi-a venit în minte o sursă de proteine, m-am gândit la fasole, dar am vrut să fie un tip care nu este atât de cunoscut. Am ales fasolea Mung care provine din Asia. Aceasta se găseşte în general în magazinele bio şi nu o cunoaşte toată lumea”, a explicat Andreea Filip, studentă în anul IV Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV Cluj Napoca.
Sărăţelele aglutinice conţin şi făină de orez, şi amidon, precum şi făină din boabe coapte şi măcinate de fasole Mung, în proporţii variate, de la 10 la 30 la sută.
Proiectul face parte dintr-o cercetare mai largă, care îşi propune crearea mai multor tipuri de alimente fără gluten.
„Am primit la nivelul facultăţii mai multe solicitări din partea persoanelor care suferă de celiachie, dar şi a antreprenorilor care au o afacere în acest domeniu şi am reuşit să realizăm un contract de cercetare”, a declarat conferenţiarul Adriana Păucean, coordonator al proiectului, pentru Agerpres.
Un alt produs inovativ creat de studenţi este pâinea cu făină din seminţe de urzici. Ideea a fost aceea de a îmbunătăţi un produs de bază şi de a revaloriza o plantă cu certe proprietăţi alimentare, dar care este insuficient consumată. Studenta care a creat acest produs, Rebeka Zsuzsa Tasnadi, a explicat că făina din seminţe de urzici conţine aminoacizi graşi esenţiali, care aduc un aport nutritiv însemnat pâinii.
„Pe piaţă este în prezent o cerinţă foarte mare pentru produsele funcţionale, cu o valoare nutritivă ridicată. Pâinea cu făină din seminţe de urzici este un astfel de produs îmbogăţit cu aminoacizi graşi esenţiali, care face parte dintr-un proiect de cercetare, o invenţie care va fi prezentată în cadrul târgului Pro Invent programat la Cluj-Napoca”, a spus studenta.
Pâinea respectă o reţetă clasică, la care se adaugă făină din seminţe de urzici în proporţii variate, de 3, 6 sau 9 la sută.
La rândul său, Romina Vlaic, care este asistent în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor şi coordonator al proiectului acestei pâini, a afirmat că facultatea are deja un contract de colaborare cu o firmă din Câmpia Turzii care va produce acest tip de pâine.
„Din câte ştim, nu mai există nicăieri în lume o astfel de pâine. Proiectul se va încheia la finalul acestei luni, reţeta pâinii cu făină din seminţe de urzici fiind în curs de brevetare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)”, a explicat Vlaic.
Urzicile, care au proprietăţi de detoxifiere a organismului şi ajută la îmbunătăţirea imunităţii, au fost o sursă de inspiraţie şi pentru o altă studentă, care a realizat un pesto pe baza acestei plante.