Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Obama a numit un supraveghetor al banilor pentru relansarea economică
Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni că a numit un responsabil însărcinat cu buna utilizare a celor 787 de miliarde de dolari din planul de relansare economică pe care tocmai l-a promulgat, relatează AFP, Reuters şi AP.
Obama a anunţat că l-a ales pe Earl Devaney, inspector general în Departamentul de interne, pentru a conduce un consiliu ce va veghea la buna aplicare a planului. Mai general, Obama l-a însărcinat pe vicepreşedintele Joe Biden să supervizeze aplicarea planului. Un inspector general este un fel de anchetator însărcinat să vegheze dacă o agenţie sau o organizaţie guvernamentală respectă politicile administraţiei şi să raporteze eventualele activităţi ilegale. În această calitate, Earl Devaney a contribuit la dezvăluirea acţiunilor influentului lobbyist Jack Abramoff, condamnat la închisoare pentru corupţie, vizând Departamentul de interne, instituţie federală care se ocupă de administrarea majorităţii teritoriilor SUA. Pe de altă parte, departamentul american al Trezoreriei/ministerul Finanţelor/ a anunţat luni noile modalităţi de recapitalizare a băncilor de către stat, care deschid calea unei eventuale naţionalizări, deoarece permit convertirea participaţiilor în acţiuni cu drept de vot, relatează AFP. „Orice capital de stat va fi sub formă de acţiuni preferenţiale obligatoriu convertibile, care vor fi convertite în acţiuni obişnuite numai dacă se va dovedi necesar pentru a menţine băncile într-o poziţie bine capitalizată“, a adăugat ministerul american de Finanţe. Până acum, statul s-a mulţumit cu acţiuni preferenţiale, care îi oferă un randament, însă nu-i asigură şi drept de vot. Noua politică ar putea duce la situaţia în care statul să devină acţionarul de referinţă al băncilor aflate în mare dificultate, în care sectorul privat nu mai vrea să investească. Duminică seară, Wall Street Journal a indicat că pentru Citigroup autorităţile americane iau în calcul o naţionalizare parţială, în termenii căreia să acapareze între 25 şi 40% din capital.