Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Obezitatea, o boală infecţioasă?
Oamenii de ştiinţă cred că un virus ar putea juca un rol în obezitate, crescând posibilitatea ca medicamentele să fie utilizate în tratarea afecţiunii. O echipă de la Centrul Pennington din Statele Unite a descoperit, în cursul unor teste de laborator, că un virus comun ar putea determina transformarea celulelor stem în celule adipoase.
Cercetătorii au arătat în cadrul Congresului Societăţii Americane de Chimie că un tratament anti-viral este posibil. Însă experţi britanici spun că ideea obezităţii ca boală infecţioasă este puţin credibilă. Proprietăţile adenovirusului 36, cunoscut de multă vreme ca responsabil pentru răceli şi infecţii oculare, sunt cercetate de mai mulţi ani, iar studiile pe animale sugerează că ar putea fi responsabil de depozitele de celule grase. Ideea că un virus ar putea fi un factor de obezitate în unele cazuri, nu a obţinut sprijin larg, mulţi insistând că greutatea poate fi explicată mult mai simplu printr-o alimentaţie necorespunzătoare şi lipsa exerciţiului fizic. Echipa de cercetători de la Pennington a folosit celule umane stem în experimentele de laborator. Celulele stem sunt celule umane care au capacitatea de a se diferenţia în toate cele peste 200 de tipuri celulare ale omului, iar cercetătorii au dezlegat treptat secretele felului în care se transformă pentru a face noi ţesuturi. Oamenii de ştiinţă au extras celule stem din ţesutul adipos extirpat la operaţiile de liposucţie şi au expus o parte dintre ele la adenovirusul 36. După ce au fost lăsate timp de o săptămână, celulele expuse la virus s-au transformat în celule adipoase, în vreme ce celulele lăsate să crească în absenţa virusului, nu. Speranţa găsirii unui tratament În vreme că oamenii de ştiinţă spun că nu sunt siguri cum poate provoca virusul obezitatea la oameni, ei cred că au găsit o genă care determină acumularea de grăsime la animale. Doctorul Magdalena Păsărică, cea care a condus studiul, a declarat că: „nu spunem că virusul este cauza exclusivă a obezităţii, dar cercetarea reîntăreşte ideea că unele cazuri de obezitate sunt legate de apariţia unor infecţii virale.“ „Nu toţi oamenii infectaţi vor ajunge obezi – vom dori să identificăm factorii care predispun anumite persoane şi în fine să găsim un tratament.“ Nu toată lumea este convinsă. Doctorul Colin Waine, de la organizaţia britanică National Obesity Forum, spune că deşi este interesant, mai multe măsuri practice reprezintă cea mai bună cale în rezolvarea epidemie de care suferă Occidentul. „Este foarte simplu. Când consumăm mai mult decât folosim, creştem în greutate.“ Doctorul Nick Finer, de la Centrul de Cercetări în Domeniul Obezităţii, spune că ideea unei cauze infecţioase a obezităţii este greu de acceptat înaintea unor explicaţii mai convingătoare. „Nu văd cum poate asta explica epidemia cu care ne confruntăm“, mai spun el.