Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Obligaţiile şi drepturile elevilor şi profesorilor
Un proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei Naţionale prevede atât obligaţiile ce îi revin elevului în ceea ce priveşte comportamentul, disciplina în şcoală şi atitudinea faţă de actul educaţional, cât şi normele de conduită ce revin cadrelor didactice. În acelaşi timp, părinţii trebuie să asigure copiilor şcolarizarea pe perioada învăţământului obligatoriu, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă de până la o mie de lei sau cu muncă în folosul comunităţii.
Elevii din învăţământul de stat, particular şi confesional autorizat sau acreditat cu frecvenţă au obligaţia „să frecventeze cursurile, să se pregătească la fiecare disciplină de studiu, să dobândească competenţele şi să-şi însuşească cunoştinţele prevăzute de programele şcolare“, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ din preuniversitar, elaborat de Ministerul Educaţiei şi supus dezbaterii publice. Conform documentului, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi, totodată, le va fi interzis să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc. În acelaşi timp, aceştia trebuie să aibă un comportament civilizat şi o ţinută decentă atât în şcoală, cât şi în afara ei.
Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale vor fi sancţionaţi, în funcţie de gravitatea acestora, prin observaţie individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală sau din altă unitate de învăţământ preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea. Exmatricularea poate fi cu drept de reînscriere, fără drept de reînscriere în aceeaşi şcoală sau exmatriculare din toate unităţile de învăţământ preuniversitar, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de timp.
Acelaşi act normativ supus dezbaterii publice obligă părinţii sau tutorii legali ai elevilor să le asigure şcolarizarea pe perioada învăţământului obligatoriu, în caz contrar aceştia urmând să fie sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 100 de lei şi 1.000 de lei sau este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii.
În schimb, proiectul mai prevede că elevii au dreptul, printre altele, la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice.
Profesorii trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, fiindu-le interzis să desfăşoare acţiuni care pot afecta viaţa intimă, privată şi familială a elevilor, conform aceluiaşi proiect. Regulamentul îi obligă să vegheze la siguranţa elevilor în incinta şcolii şi le interzice cu desăvârşire profesorilor să aplice pedepse corporale sau să-i agreseze verbal, fizic sau emoţional pe elevi sau pe colegii profesori. Multe dintre prevederile regulamentului sunt deja incluse în proiectul Codului etic pentru învăţământul preuniversitar, dar şi în documente elaborate de inspectorate şcolare. (Oana Nistor)