Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ocaua lui Cuza, exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie
În perioada 28 ianuarie - 15 februarie, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în cadrul microexpoziţiei „Exponatul lunii“ instrumente de măsură - greutăţi de 20, 10 şi două ocale -, măsură etalon de jumătate de decalitru pentru materii uscate, metru etalon, măsură etalon pentru lichide. „Tradiţia populară înregistrează povestiri în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza descoperă, mergând deghizat prin cârciumi sau târguri, negustori ce foloseau, în loc de «ocaua lui Cuza», ocale mai mici, motiv pentru care îi pedepsea şi amenda. Ţara Românească şi Moldova au avut propriile sisteme de măsurare a lungimii, suprafeţei, capacităţii şi greutăţii“, potrivit sursei citate de Agerpres.
În baza Decretului-lege nr. 1181, emis de domnitorul Al.I. Cuza pe 15 septembrie 1864, se stabilea că “sistemul metric de greutăţi şi măsuri se adoptă şi măsurile întrebuinţate până acum se desfiinţează în toată întinderea României“. Principalele unităţi de măsură, care în 1864 au fost adaptate sistemului metric, au fost stânjenul (pentru lungime), pogonul muntean/falcea moldovenească (pentru suprafaţă), ocaua de capacitate şi ocaua de greutate. (Oana Nistor)