Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ocupații care nu existau acum zece ani
Livrator, şofer de ride-sharing, producător de podcast sau telemedic sunt câteva dintre noile ocupații apărute recent datorită evoluţiei rapide a tehnologiilor moderne, care a transformat semnificativ piaţa muncii din România, arată o analiză de profil.
Conform ultimului raport realizat de Banca Europeană de Investiţii, România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte nivelul general de alfabetizare digitală a populaţiei. Cu toate acestea, schimbările profunde aduse de tehnologie se simt și în țara noastră, inclusiv pe piața muncii.
„Evoluţia rapidă a tehnologiilor moderne, dezvoltarea unor platforme online şi ritmul tot mai intens al vieţii au schimbat radical nevoile şi comportamentul oamenilor, transformând semnificativ piaţa muncii, astfel că în prezent sunt numeroase joburi care nici nu existau cu zece ani în urmă. Oferta de locuri de muncă este acum mai variată ca niciodată, iar abilităţile digitale şi capacitatea de adaptare sunt aptitudini care, în unele cazuri, pot cântări mai greu decât studiile sau experienţa”, potrivit unei analize realizate de Tech Academy, preluate de Agerpres.
Un caz ilustrativ este cel al serviciilor de livrare de mâncare la domiciliu, care, în ultimii ani, au cunoscut o dezvoltare accelerată, amplificată și de pandemie. În consecinţă, nevoia de livratori este tot mai mare, iar cei care vor să se angajeze au nevoie doar de un smartphone pe care să-şi instaleze aplicaţiile şi de un mijloc de transport cu care să se deplaseze pentru a livra comanda.
Printr-un proces similar trec şi şoferii serviciilor de ride-sharing, precum Uber, pentru care există, de asemenea, o cerere uriaşă pe piaţă, în special în oraşele mari.
„Însă nu doar serviciile de curierat au avut de câştigat de pe urma evoluţiei tehnologice. Pentru a ţine pasul cu inovaţiile din domeniu, medicina este un alt domeniu care s-a adaptat la schimbările impuse de tehnologie. (…) Medicii folosesc acum tehnologia telecomunicaţiilor pentru a primi analize şi investigaţii medicale, pentru a transmite interpretarea lor, dar şi pentru a oferi consultaţii de la distanţă”, arată studiul citat de Agerpres.
Totodată, dezvoltarea tuturor acestor aplicaţii și platforme online a devenit o nevoie în sine, astfel că au apărut numeroase joburi în jurul lor, de la dezvoltatori de aplicaţii mobile şi specialiști social media până la creatori de conţinut.
Potrivit studiului, un top al joburilor care nu existau acum 10 ani include: livratorul, şoferul de ride-sharing, operatorul digital de call-center, App Developer, specialistul social media, producătorul de podcast, telemedicul, creatorul de conţinut. (C. Z.)