Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Oficialii dau asigurări că prosumatorii nu vor fi taxați suplimentar
Ministrul energiei și reprezentanţii prosumatorilor se contrazic pe tema unei așa-numite „taxe pe soare” pe care ar putea să o plătească cei care și-au instalat panouri fotovoltaice. În timp ce oficialul neagă ferm că se pune problema introducerii unei astfel de taxe, prosumatorii spun că autoritățile au creat deja cadrul legal necesar, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pregătește infrastructura aferentă și condiționează obținerea certificatului de racordare de instalarea unui contor pentru măsurarea autoconsumului.
În România nu există „taxă pe soare” şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că există o directivă europeană în acest sens, dar aceasta se va aplica din 2026 și doar dacă puterea produsă de prosumatori depășește 8% din puterea instalată la nivel național.
„Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II, care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic. (…) Acum, prosumatorii au spus, bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: «poate aplica o taxă»? (...) Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestui articol”, a explicat Burduja, vineri, într-o conferință de presă.
Întrebat dacă preşedintele ANRE ar putea să introducă o asemenea taxă prin ordin, ministrul a afirmat că „este exclus”, pentru că se poate aplica doar din 2026 şi aceasta în condiţiile în care puterea instalată la prosumatori ar ajunge la 8% din total sistem energetic.
În replică, reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi ai Comunităţilor de Energie din România susțin că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului. „Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat”, a transmis ieri asociația într-un comunicat.
Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum, iar „instalarea acestor echipamente suplimentare este o dovadă a intenţiei Guvernului şi ANRE de a introduce această taxă absurdă”, arată asociația prosumatorilor.
Asociaţia mai menţionează că afirmația oficialilor că taxa poate fi aplicată doar din 2026 și doar dacă puterea instalată a prosumatorilor atinge 8% din puterea totală instalată este falsă „deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, ElectricUP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE”. (C. Z.)