Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Oierii au câştigat disputa cu autoritatea sanitar-veterinară

Oierii au câştigat disputa cu autoritatea sanitar-veterinară

Data: 26 Feb 2009

▲ Ordinul nr. 111 a fost modificat, micii producători nemaifiind obligaţi să-şi eticheteze fiecare bucată de brânză în parte şi să se înregistreze la Oficiul Comerţului ▲ În schimb, aceştia vor fi obligaţi să elaboreze un ghid de bune practici de igienă ▲

Asociaţiile crescătorilor de animale vor trebui să elaboreze ghiduri de bune practici de igienă, conform unei modificări incluse în conţinutul Ordinului ANSVSA nr. 111, informează autoritatea Naţională, Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Ghidurile vor trebui elaborate în maximum 90 de zile de la publicarea în „Monitorul Oficial“ a Ordinului modificat şi trebuie avizate de către ANSVSA, în scopul asigurării respectării normelor şi condiţiilor referitoare la igienă, trasabilitate şi siguranţă a produselor alimentare.

Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, împreună cu specialişti din cadrul instituţiei, s-au întâlnit cu reprezentanţii crescătorilor de animale şi cu preşedintele „Agrostar“, Ştefan Nicolae, în prezenţa lui Radu Antohi, consilier al ministrului Agriculturii.

Actul normativ, cu modificările agreate de ambele părţi, urmează să fie publicat în scurt timp.

Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat, după încheierea discuţiilor de la ANSVSA, că micii producători îşi vor putea vinde în pieţe produsele agroalimentare fără să mai fie obligaţi să se înregistreze la Registrul Comerţului sau să îşi eticheteze şi ambaleze fiecare produs în parte. „Am definitivat forma finală pentru modificarea Ordinului nr. 111 privind comercializarea produselor agroalimentare în pieţe, fără acele impuneri stricte cerute ciobanilor în stâne. De asemenea, micii producători nu vor avea obligaţia să se înregistreze la Registrul Comerţului sau să îşi eticheteze şi ambaleze fiecare produs în parte“, a precizat Nicolae. Iniţial, producătorii au solicitat Autorităţii sanitar-Veterinare abrogarea acestui ordin, solicitare respinsă atât de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi de cei ai ANSVSA, motivaţia fiind legată de respectarea reglementărilor europene şi de asigurarea unor condiţii de igienă şi siguranţă a alimentelor. „Dacă ne uităm la practica din Uniunea Europeană, când vrei să aplici un anumit ordin sau o măsură pe care o iei trebuie cu 18 luni înainte să o faci publică, să faci tot felul de întâlniri cu oamenii, să înţeleagă, să le explici despre ce este vorba. Nu se putea aplica de pe o zi pe alta, cum s-a întâmplat în cazul Ordinului nr. 111. Soluţia a fost modificarea lui. Controlul se poate face şi pe baza acelor autorizaţii de producător.

Potrivit Ordinului nr. 111 privind vânzările directe şi cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală, întreaga cantitate de produse scoasă la vânzare trebuie să conţină un minim de informaţii, o etichetă, chiar şi scrisă de mână, cu date despre numele producătorului, localitatea de producţie, denumirea produsului şi data obţinerii, pentru a se cunoaşte trasabilitatea produsului. De asemenea, ar trebui să existe informaţii care fac referire la cantitatea propusă spre vânzare. Producătorii nu sunt nevoiţi să ambaleze sau să eticheteze fiecare bucată de brânză, ci doar să le prezinte corect spre vânzare cu informaţiile menţionate.