Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Olăritul românesc, la cel mai vechi muzeu din Anglia
Meşterul popular Cornel Sitar va susţine o demonstraţie de olărit tradiţional, sâmbătă, la Ashmolean Museum din Oxford, în cadrul expoziţiei internaţionale "The Lost World of Old Europe", ce reflectă perioada neo-eneolitică din zona danubiano-carpatică. Olarul maramureşean va face această demonstraţie la invitaţia Fundaţiei "Raţiu" din Marea Britanie şi în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.
În cadrul unor sesiuni de lucru deschise, meşterul Cornel Sitar va oferi publicului britanic şansa de a vedea "pe viu" un meşteşug tradiţional, cu o tehnică aproape neschimbată de mii de ani. Participanţii vor avea ocazia unică de a-şi crea propriile vase din lut tradiţionale. Meşterul popular Cornel Sitar provine din zona Baia Mare, unde a învăţat olăritul de la părinţii săi. Lucrează cu roata olarului din 1962, de la vârsta de 13 ani. În 1978 a început să lucreze în atelierul moştenit de la părinţi. Treptat, olăritul şi producerea obiectelor ceramice au ajuns nu numai o afacere de familie, dar şi un mod de viaţă prin care tainele acestui vechi meşteşug sunt transmise generaţiilor viitoare. Expoziţia "The Lost World of Old Europe", prezentată din mai şi până pe 15 august în cel mai vechi muzeu britanic, Ashmolean Museum of Art and Archaeology al Universităţii Oxford, a adus, în premieră în Marea Britanie, 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti. Astfel, pot fi văzute pentru prima dată în Marea Britanie "Gânditorul de la Hamangia", celebrele vase de Cucuteni, precum şi podoabe din aur şi obiecte ceramice remarcabile, urme ale civilizaţiilor preistorice dezvoltate în zona cursului inferior al Dunării.