Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
OMS a decretat urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decretat că epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China şi care s‑a răspândit în mai multe regiuni ale lumii constituie „o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional'', relatează AFP.
Directorul general al OMS a anunţat decizia la Geneva, după reuniunea Comitetului de urgenţă, un grup independent de experţi, pe fondul dovezilor în creştere că virusul se răspândeşte în aproximativ 18 ţări.
Comitetul OMS, prezidat de Didier Houssin din Franţa, este compus din 16 experţi independenţi.
Declararea unei urgenţe globale declanşează recomandări către toate ţările vizând prevenirea sau reducerea răspândirii transfrontaliere a bolii, evitând interferenţele nenecesare cu comerţul şi călătoriile.
„Această alertă înseamnă că OMS recomandă imperios tuturor statelor membre să adopte măsuri care să diminueze posibilitatea intrării într‑o ţară a unei persoane care a fost infectată cu coronavirus şi, dacă totuşi intră în această ţară, persoana respectivă să ia măsuri încât să limiteze răspândirea. Sunt elemente extrem de importante care sunt prevăzute în această recomandare a OMS, pentru că OMS face doar recomandări, nu impune statelor membre", a explicat, pentru Agerpres, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.El a afirmat că până în prezent în România au fost luate măsuri. Rafila a mai spus că în perioada imediat următoare medicii de la centrele din Cluj, Iaşi şi Timişoara vor veni la Bucureşti pentru un training comun cu specialiştii de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş" în ceea ce priveşte diagnosticul infecţiei cu coronavirus.