Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
ONU cere transformarea industriei alimentare mondiale
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat țărilor lumii o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP, preluat de Agerpres.
„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta”, a apreciat Guterres, la un summit mondial dedicat acestei probleme, la care au participat 85 de şefi de stat şi de guvern, organizat în marja Adunării Generale ONU. „Trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.
La summit, Statele Unite s-au angajat să „pună capăt malnutriţiei” printr-o „investiţie, pe mai mulţi ani, de peste zece miliarde de dolari, destinată să accelereze transformarea unor sisteme alimentare”, a comunicat Casa Albă.
Sistemele alimentare s-au modificat radical în ultimii 50 de ani odată cu creșterea populației, progresul tehnologic sau diversificarea dietelor, toate ducând la exploatarea intensivă a resurselor naturale, cu consecințe grave asupra mediului. În același timp, foametea continuă să afecteze peste 800 de milioane de oameni, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, arată ONU.
În general, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, din toate activitățile economice, sectorul alimentar are de departe cel mai mare impact asupra mediului. Se estimează că producția de alimente este responsabilă pentru 60% din pierderea globală a biodiversității, pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră și pentru degradarea a 33% din soluri. (C. Z.)