Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială ONU cere transformarea industriei alimentare mondiale

ONU cere transformarea industriei alimentare mondiale

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 27 Sep, 2021

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat țărilor lumii o transformare a sistemelor alimentare globale pe care o consideră esenţială în lupta împotriva încălzirii globale, a pandemiilor sau a conflictelor armate, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Este posibilă hrănirea unei populaţii mondiale în creştere salvând planeta”, a apreciat Guterres, la un summit mondial dedicat acestei probleme, la care au participat 85 de şefi de stat şi de guvern, organizat în marja Adunării Generale ONU. „Trebuie să consolidăm rezistenţa sistemelor alimentare locale la şocurile externe, cum ar fi conflictele, schimbările climatice şi pandemiile”, a insistat el.

La summit, Statele Unite s-au angajat să „pună capăt malnutriţiei” printr-o „investiţie, pe mai mulţi ani, de peste zece miliarde de dolari, destinată să accelereze transformarea unor sisteme alimentare”, a comunicat Casa Albă.

Sistemele alimentare s-au modificat radi­cal în ultimii 50 de ani odată cu creșterea popula­ți­ei, progresul tehnologic sau diversificarea dietelor, toate ducând la exploatarea intensivă a resurselor naturale, cu consecințe grave asupra mediului. În același timp, foametea continuă să afecteze peste 800 de milioane de oameni, în timp ce alte 2,7 miliarde nu au acces la o alimentaţie sănătoasă, arată ONU.

În general, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, din toate activitățile economice, sectorul alimentar are de departe cel mai mare impact asupra mediului. Se estimează că producția de alimente este responsabilă pentru 60% din pierderea globală a biodiversității, pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră și pentru degradarea a 33% din soluri. (C. Z.)