Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
ONU cheamă la negocieri de pace
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a îndemnat Rusia şi Ucraina să reia negocierile, bazându-se pe contactele avute pentru evacuarea luptătorilor și civililor de la Mariupol, relatează AFP.
Operaţiunile de evacuare derulate în comun de Crucea Roşie şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la Azovstal „nu ar fi putut avea loc fără cooperarea între Federaţia Rusă şi Ucraina”, a declarat responsabilul ONU pentru situaţii de urgenţă, Martin Griffiths, la Geneva.
„Trebuie să insistăm asupra virtuţii dialogului pentru a opri acest război”, a subliniat el, făcând apel la reluarea discuţiilor care s-ar putea desfăşura tot sub egida Ankarei. Turcia a găzduit două runde de negocieri directe şi şi-ar dori un summit cu participarea preşedintelui rus şi a celui ucrainean.
Griffiths, revenit dintr-o vizită în Cornul Africii, unde seceta a aruncat milioane de oameni în pragul foametei, a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a lăsa Ucraina să-şi exporte cerealele. Porturile ucrainene sunt sub blocadă rusă şi Rusia, la rândul său, nu poate exporta fertilizatori din cauza sancţiunilor.
Și directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, a făcut apel la deblocarea porturilor: „Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!”, i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin.
În replică, unul dintre viceminiştrii ruşi de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancţiunile ce i-au fost impuse. „Trebuie nu doar să faceţi apel la Federaţia Rusă, ci şi să priviţi în profunzime motivele care au provocat actuala criză alimentară”, a declarat oficialul. (C. Z.)