Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
ONU: Risc de penurie alimentară la nivel mondial
Producţia de alimente la nivel mondial trebuie să crească cu circa 60% până la mijlocul acestui secol, în caz contrar existând un risc grav de penurie alimentară, care ar putea conduce la tulburări sociale şi războaie civile, a avertizat, ieri, Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). Potrivit datelor prezentate de specialişti, cererea de alimente va creşte rapid în următoarele câteva decenii, în condiţiile în care populaţia lumii va depăşi 9 miliarde de oameni, a estimat Hiroyuki Konuma, director general adjunct al FAO pentru zona Asia-Pacific.
Pe de altă parte, deşi nevoia pentru o cantitate mai mare de alimente este în creştere, sumele alocate pentru cercetare în domeniul agriculturii sunt din ce în ce mai mici, ceea ce determină un număr mare de oameni de ştiinţă să îşi exprime îndoiala că producţia de alimente poate face faţă cererii tot mai mari.
„Dacă nu reuşim să ne îndeplinim obiectivele şi va apărea o penurie de alimente, atunci va exista un risc ridicat de tulburări sociale şi politice, războaie civile şi terorism, iar securitatea mondială în ansamblu ar putea fi afectată. Ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu cea mai mare provocare, pentru că aici este nevoie de o creştere a culturilor cu 77%“, a declarat Hiroyuki Konuma.
Datele Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură mai arată că, în pofida progreselor înregistrate în combaterea foametei la nivel mondial, există în continuare peste 800 de milioane de persoane subnutrite, din care aproape două treimi trăiesc în zona Asia-Pacific. Dintre aceştia, unu din patru copii cu vârsta sub cinci ani este afectat din cauza malnutriţiei.