Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Ora de Net” pentru părinți și profesori
În mai multe şcoli ale Capitalei se derulează o campanie de informare despre riscurile din online, numită „Ora de Net“, adresată părinţilor şi profesorilor, în condiţiile în care, potrivit unui studiu recent, opt din 10 părinţi susţin că şcoala şi părinţii au responsabilitatea comună de a-i învăţa pe copii despre siguranţa în mediul digital. Programul are în vedere pregătirea a 500 de profesori şi părinţi din 15 şcoli bucureştene.
Campania este coordonată de „Salvaţi Copiii“ România și sprijinită de Kaspersky, companie globală de securitate cibernetică, și are la bază un studiu realizat de compania menționată, potrivit căruia atunci când au conversaţii cu copiii lor de 7-12 ani despre folosirea Internetului, 60% dintre părinţi declară că le este cel mai greu să explice ameninţările într-un mod în care copiii să poată înţelege şi să reacţioneze, iar 51% dintre aceştia au dificultăţi în a-i face pe copii să ia în serios ameninţările.
De programul de informare „Ora de Net“ beneficiază 500 de profesori şi părinţi din 15 şcoli bucureştene, care vor primi informații despre mediul digital în cadrul unor întâlniri cu părinţii şi la clasă.
Discuţiile în clasă vor avea ca suport cartea „Kasper, Sky şi ursul cel verde“, care spune povestea băieţelului Kasper şi a lui Sky, colega şi prietena lui. Kasper primeşte în dar de la bunicul lui un urs de pluş verde, care este mai mult decât o jucărie. Acesta poate să vorbească, iar atunci când Kasper este pe cale să facă un lucru periculos (de exemplu, să îşi dea parola din contul unui joc online către alt coleg), ursul se înroşeşte şi îl împiedică.
„Multor părinţi le este greu să abordeze acest subiect, pentru că nu au experienţa necesară de a pune problema astfel încât mesajul lor să ajungă la copii. Prin intermediul colaborării cu <Ora de Net>, dorim să venim în sprijinul cât mai multor părinţi şi profesori“, a declarat Bogdan Pismicenco, reprezentantul Kaspersky pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.
La rândul său, Teodora Stoica, manager de proiect „Salvaţi Copiii“ România, a subliniat că tehnologia este prezentă în viaţa copiilor de la vârste din ce în ce mai mici şi, cu toate beneficiile pe care le are, poate avea şi o serie de riscuri.
„De aceea, pentru a ne asigura că spaţiul online în care copiii explorează şi îşi dezvoltă abilităţile este unul sigur, considerăm esenţial ca părinţii şi cadrele didactice să colaboreze pentru a ghida şi educa copiii. Prin programul <Ora de Net>, <Salvaţi Copiii> oferă o serie de resurse concepute pentru fiecare etapă de dezvoltare a copiilor, cu ajutorul cărora se pot aborda cele mai importante subiecte legate de folosirea utilă şi sigură a Internetului“, a spus Stoica.
„Salvaţi Copiii“ este coordonatorul naţional al programului „Ora de Net“, sprijinit de Comisia Europeană.