Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Orașele cu cele mai mari tarife la apa potabilă
Compania de Apă Buzău, operatorul de apă şi de canalizare din judeţ, are de la 1 ianuarie 2024 cel mai mare preț la apa potabilă, de 9,30 lei/mc, exclusiv TVA, potrivit listei Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) privind tarifele la apă și canalizare aprobate în 2024, citată de Agerpres. Operatorul din Buzău este urmat de cel din Vaslui (9,01 lei/mc) și de compania din Brăila (8,87 lei/mc).
„Topul preţurilor este într-o dinamică permanentă, în sensul că la 1 ianuarie suntem noi pe primul loc, la 1 martie alţi colegi din ţară actualizează preţurile şi se pot poziţiona pe primul loc. Noi suntem în penultimul an de strategie tarifară. Uniunea Europeană, când ne-a dat nişte bani pentru investiţii, ne-a obligat să venim cu o cofinanţare prin bancă, iar banca ne-a impus să majorăm preţurile. (...) Dacă investiţiile şi împrumuturile nu existau, preţul ar fi trebuit să fie mai mic cam cu 1,5 lei”, a explicat, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.
Lista ANRSC evidențiază operatorul din Timiş, care are cel mai mic tarif la apă, de 3,52 lei/mc, precum și companiile din Râmnicu Vâlcea (4,99 lei/mc), Orăștie (5,02 lei/mc), Cluj Napoca și Sibiu (ambele 5,12 lei/mc).
„Fiecare sistem are condiţiile lui de exploatare. Noi luăm apa din foraje şi o pompăm de patru ori până ajunge la consumator. Timişul şi Sibiul nu pompează pentru că sistemul lor este gravitaţional, nu consumă curent electric”, a mai precizat Dragomir Văsii.
La prețul pentru apa potabilă, operatorii adaugă tariful pentru canalizare și epurare, care, potrivit aceleiași liste, are valori între 3,33 lei/mc (la Botoșani) și 8,05 lei/mc (la Giurgiu). (C. Z.)