Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ordonanța alimentelor de bază subvenţionate va fi prelungită
Măsurile cu caracter temporar de combatere a creşterii preţurilor la unele alimente, instituite prin Ordonanţa de Urgență nr. 67/2023, au intrat în vigoare pe 1 august 2023 și, dacă nu vor fi prelungite, vor expira la 31 octombrie. Potrivit autorităților, multe alimente de bază s-au ieftinit ca urmare a limitării adaosului comercial la 20%. În perioada următoare vor avea loc discuții cu procesatorii şi retailerii despre produsele care pot fi menţinute în continuare la un preţ cu adaos plafonat, cât și despre adăugarea altora, precum cozonacul - foarte cerut în perioada sărbătorilor.
Decizia de a introduce şi alte produse pe lista alimentelor de bază subvenţionate va fi luată cu procesatorii şi retailerii, iar până la finele lunii octombrie ordonanţa de plafonare a adaosurilor va fi 100% prelungită, a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Barbu.
„Săptămâna viitoare, luni sau marţi, o să am o discuţie cu procesatorii şi cu retailerii, aşa cum am avut-o şi prima dată atunci când am emis acel act normativ. Toate deciziile le vom lua împreună prin dialog. Ne-am dori foarte mult să introducem şi alte produse în această ordonanţă şi vorbim de produsele care se consumă în perioada sărbătorilor de iarnă”, a afirmat Barbu, potrivit Agerpres, la evenimentul „Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti”.
Demnitarul a menţionat că, în prezent, există fonduri pentru procesatori, cât şi pentru producătorii care vor să scadă costurile cu energia. „Pentru partea de procesare avem 600 de milioane de euro prin Investalim, avem 500 de milioane de euro pe independenţă energetică, pentru că ne dorim foarte mult să scădem costurile cu energia la producători. Sunt proiecte cu intensitate de 100% şi aşteptăm producătorii şi fermierii români să le acceseze”, a spus ministrul de resort.
Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 este plafonat, timp de trei luni, începând din 1 august 2023, adaosul comercial la 14 grupe de produse alimentare de bază. Acestea sunt: pâine albă simplă; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime; telemea de vacă vrac, iaurt simplu, grăsime 3,5%; făină albă de grâu „000”; mălai; ouă calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri, pulpe întregi cu os, aripioare); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă cu os şi fără os, spată); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi albi vrac; zahăr alb tos.
În general, marile lanțuri de magazine au respectat prevederile ordonanței, iar prețurile la alimentele de bază s-au menținut aceleași sau chiar au scăzut. A fost însă și un mare retailer care nu a aplicat cota de adaos maximă de 20%, existând situaţii în care a practicat un adaos de peste 42%, ceea ce i-a adus o amendă din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală de un milion de lei. (C. Z.)