Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Organizaţiile recunoscute ale fermierilor negociază preţul laptelui
Fermierii din sectorul laptelui şi al produselor lactate reuniţi în organizaţii de producători recunoscute potrivit legii vor avea posibilitatea să negocieze preţurile de colectare a laptelui, această măsură, susţin guvernanţii, vizând stabilizarea veniturilor, dar şi dezvoltarea acestui sector.
În urma dezbaterilor organizate cu reprezentanţi ai crescătorilor de bovine şi specialişti ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Executivul a adoptat în această săptămână o hotărâre care stipulează că agricultorii din sectorul laptelui şi al produselor lactate vor putea negocia preţurile de colectare a laptelui, însă cu condiţia să se constituie în organizaţii de producători recunoscuţi. „Reglementarea recunoaşterii organizaţiilor de producători va oferi acestora posibilitatea de a negocia în mod colectiv clauzele contractelor şi în mod special preţurile la care se face colectarea producţiei de lapte. Aplicarea acestor măsuri vizează stabilizarea veniturilor la producătorii de lapte, şi la nivel macroeconomic, dezvoltarea sectorului zootehnic“, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.
Proiectul de act normativ a fost elaborat în condiţiile în care, până la această dată, exista o problemă de repartiţie a preţului de la un capăt la altul al filierei laptelui, situaţie care afectează în special preţurile de la poarta fermei, care, în general, nu cresc în funcţie de costurile de producţie din ce în ce mai ridicate. Actul normativ reglementează şi condiţiile specifice ce trebuie îndeplinite de organizaţiile de producători în relaţiile contractuale, dar şi criteriile tehnice necesare recunoaşterii acestora. Practic, se consideră că utilizarea unor contracte scrise care respectă anumite condiţii de formă, încheiate înainte de livrare, conţinând elemente de bază, ar putea contribui la consolidarea responsabilităţii operatorilor din lanţul produselor lactate, la ameliorarea repartiţiei preţurilor şi la adaptarea ofertei la cerere, precum şi la evitarea anumitor practici comerciale neloiale, scrie portalul recolta.eu.
Actul normativ este unul benefic fermierilor români în contextul în care de la 1 ianuarie 2015 vor fi eliminate cotele de lapte, existând temerea că „vom fi invadaţi de importuri“. „Nu ştiu dacă vom avea importuri mai mari, dar cu siguranţă vom avea o competiţie sporită. Scopul legislaţiei, dincolo de legea care a fost aprobată în Parlament, rolul normelor metodologice este de a crea şi de a aşeza, dacă vreţi, pe o competiţie cât mai corectă relaţia dintre producători şi procesatori“, a spus ministrul agriculturii, Daniel Constantin, citat de recolta.eu.
În acelaşi timp însă, preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, a menţionat că este primordial ca producătorii de lapte locali să renunţe la „practica vânzării laptelui la poartă în sticle de plastic“. „Dacă vor fi respectate condiţiile de igienă, cu maşini de muls, cu tancuri de răcire, cu animale curate, cred că fiecare producător va putea să exporte lapte conform“, a arătat Mănăstireanu, într-o conferinţă de specialitate. În prezent mai există aproximativ 150 de mii de exploataţii mici care nu au aparate de muls şi tancuri de răcire. De la 1 ianuarie 2014, micii fermieri trebuie să deţină un buletin de analiză cu normele de calitate a laptelui pentru a putea ieşi pe piaţă. (Oana Nistor)