Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Orice civil poate deveni rezervist militar voluntar
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani pot deveni rezervişti militari voluntari în urma încheierii unui contract pe patru ani cu Ministerul Apărării Naţionale. Rezerviştii voluntari vor beneficia de remunerarea lunară cu 10% din solda funcţiei de bază.
Ministrul apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, încheind un contract cu MApN pe patru ani, în care trebuie să participe la instruire 15 zile pe an. „În această perioadă de instruire asigurăm salarizare conform funcţiei de încadrare a rezervistului voluntar şi conform reglementărilor MApN, iar pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primeşte 10% din solda funcţiei de bază”, a explicat ministrul apărării naţionale, domnul Mircea Duşa.
Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat în această săptămână proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari. Potrivit legii, orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani cu cetăţenie română poate deveni rezervist voluntar dacă îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, printre care să nu fi fost condamnat penal. Potrivit legii care va intra în vigoare după publicarea în „Monitorul Oficial”, rezerviştii beneficiază de asigurare medicală şi de şomaj pentru perioada în care participă la instruire şi la îndeplinirea misiunilor, primă de fidelitate (în anumite condiţii), drepturi de echipare şi de hrană, recuperare după participare la misiuni militare potrivit reglementărilor aplicabile personalului militar în activitate sau pensii şi despăgubiri în caz de invaliditate sau deces „ca urmare a unor evenimente produse în timpul şi din cauza activităţilor desfăşurate în perioadele pregătirii, concentrării şi mobilizării”.
De asemenea, proiectul precizează că angajatorul are dreptul la compensaţii financiare pentru perioada în care un angajat lipseşte de la muncă pentru a participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace, fondurile urmând să fie asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, potrivit Agerpres. „La instituirea stării de asediu, precum şi la declararea stării de mobilizare şi a stării de război, contractele rezerviştilor se suspendă, iar aceştia sunt concentraţi/mobilizaţi şi sunt încadraţi pe aceleaşi funcţii. La desconcentrare sau declararea demobilizării, rezerviştii voluntari sunt desconcentraţi sau demobilizați, iar contractele se derulează în continuare până la expirarea acestora”, stipulează proiectul de lege adoptat de Parlament.
Mircea Duşa a mai precizat că pot deveni rezervişti militari toţi tinerii care doresc acest lucru, dar şi soldaţii şi gradaţii profesionişti care dintr-un motiv sau altul au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire.
Potrivit ministrului apărării naţionale, numărul de rezervişti voluntari va fi stabilit în funcţie de prevederile din bugetul ministerului. „Considerăm că acest act normativ ne va sprijini în a menţine rezerva de cadre a ministerului”, a precizat domnul Mircea Duşa, care a mai subliniat, la deschiderea Congresului Naţional de Medicină Militară care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, că anual Armata recrutează şi încadrează peste 1.500 de tineri ca soldaţi şi gradaţi profesionişti.