Drepturile copiilor au fost readuse în discuţie de autorităţi cu ocazia marcării, ieri, a Zilei Universale a Copiilor (20 noiembrie). Discuţiile purtate la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului au fost canalizate pe modificarea şi completarea Legii privind drepturile copiilor, respectiv amendarea formelor de abuz înregistrate în spaţiul şcolar şi sancţionat de lege prin amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.
Tema aleasă în acest an pentru marcarea, la 20 noiembrie, a Zilei Universale a Copiilor, „Stop violenţei împotriva copiilor“, a adus în discuţie formele de abuz la care sunt supuşi unii copii în timpul orelor de curs, autorităţile reamintind cu această ocazie că în România sunt interzise prin lege trimiterea la colţ, insultele ori jignirile. Astfel, elevii nu pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu pot fi pedepsiţi prin trimiterea lor la colţ sau prin punerea lor să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri, considerate tratamente degradante, fiind interzise prin Legea 257/2013, care modifică şi completează Legea 272/2004 privind protecţia drepturilor copilului.
Pentru încălcarea acestor prevederi legale, personalul didactic şi nedidactic poate fi amendat cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Sancţiunile prevăzute în lege vor fi aplicate însă, potrivit directorului Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Elena Tudor, doar după ce s-a constatat că minorul supus insultelor a fost afectat psihologic, i-au fost afectate rezultatele şcolare sau comportamentul în interiorul familiei. Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede că, „în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ“.
George Roman, director de programe la Organizaţia „Salvaţi Copiii“, a apreciat ca forme de abuz şi ţinerea copiilor la uşă sau la colţ. „De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum şi orice acţiune care umileşte copilul“, a precizat Roman.
Ziua Universală a Copiilor („Universal Childrenâs Day“) se sărbătoreşte în peste 100 de ţări membre ONU la 20 noiembrie, aceasta fiind ziua în care Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (1989).
Părinţii plecaţi la muncă, obligaţi prin lege să anunţe cu cine lasă copiii
Tot în cadrul evenimentului dedicat Zilei Universale a Copiilor, Elena Tudor, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului, a spus că, potrivit legii, părinţii care merg să muncească în străinătate, indiferent dacă pleacă să îşi caute de muncă sau au deja contract de muncă, trebuie să anunţe la serviciul de asistenţă socială cu cine rămân copiii lor în ţară. Astfel, obligaţia de a notifica serviciul public de asistenţă socială nu mai revine doar persoanelor care pleacă în străinătate cu contract de muncă, aşa cum era prevăzut până la aprobarea Legii 257/2013, ci tuturor. „Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă. Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil“, se arată în noua formă a legii. (Oana Nistor)