Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
OSCE: Societatea rusă este reprimată, izolată și cuprinsă de teamă
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) trage un serios semnal de alarmă referitor la intensificarea represiunii în Rusia, cu scopul de a-i face pe opozanţi să dispară din spațiul public. Într-un demers asemănător, ţările UE, cu excepţia Ungariei, au decis să solicite Consiliului Drepturilor Omului al ONU să numească un raportor special pentru Rusia.
„Represiunea s-a accentuat progresiv din 2012 şi a atins punctul său culminant odată cu legile adoptate după începerea războiului”, potrivit unui raport de peste 120 de pagini, publicat de OSCE acum câteva zile, care evocă „un climat de teamă şi intimidare”.
Arsenalul juridic de care se folosește puterea de la Kremlin, înăsprit și mai mult imediat după mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin, a reușit să determine organizaţiile neguvernamentale, apărătorii drepturilor omului, avocaţii şi jurnaliştii „să-şi reducă sau să-şi abandoneze activităţile, ba chiar să-şi părăsească ţara”.
„Persecuţia se face pe faţă”, iar propaganda funcţionează din plin. Sub controlul preşedintelui rus, autorităţile au „drept ultim scop crearea unei societăţi monolitice”, unde toţi opozanţii sunt destinaţi să dispară de pe scena publică, adaugă documentul, evocând „izolarea” crescândă a societăţii ruse.
Prezentă săptămâna trecută la Viena, la sediul OSCE, Evghenia Kara-Murza, soţia deţinutului politic Vladimir Kara-Murza, încearcă să fie vocea acestor opozanţi reduşi la tăcere.
„Este foarte important să ne amintim că această invazie din Ucraina se desfăşoară într-un context de represiune în masă în Rusia”, a subliniat ea, menționând că se observă, totuși, o trezire la realitate: „Chiar şi acele victime ale spălării creierelor încep să-şi pună întrebări când văd că un război despre care se credea că va dura trei zile durează de peste şapte luni” şi că sancţiunile încep să preseze. Soţul său, în vârstă de 41 de ani, fost jurnalist, unul dintre ultimii opozanţi de anvergură care trăiesc în Rusia, a fost arestat în aprilie 2022.
În paralel cu publicarea raportului OSCE, statele membre UE, cu excepţia Ungariei, au depus un proiect de rezoluţie, care va fi votat în octombrie, prin care solicită ONU să monitorizeze situaţia drepturilor omului în Rusia. Iniţiativa a apărut pe fondul îngrijorărilor cu privire la escaladarea represiunii în această țară. Ar fi pentru prima dată când Consiliul Drepturilor Omului ar adopta o rezoluţie privind situaţia din Rusia.
Textul rezoluției evidenţiază „restricţii severe ale dreptului la libertatea de opinie şi exprimare, de întrunire paşnică şi de asociere (...) care au ca rezultat reprimarea sistematică a organizaţiilor societăţii civile, a apărătorilor drepturilor omului, a presei independente şi a opoziţiei politice”. (C. Z.)