Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ouă încondeiate, icoane şi meşteşuguri tradiţionale la târgurile de Florii
Tradiţionalul Târg de Florii de la Muzeul Ţăranului Român (MŢR) din Bucureşti va avea loc în acest an în perioada 26-28 martie, incluzând obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, ouă încondeiate, mobilier pictat, icoane şi specialităţi culinare. La Iaşi, pe strada istorică Lăpuşneanu va avea loc un tradiţional târg interactiv în care elevii de la mai multe şcoli, dar şi publicul larg, pot deprinde, de la meşteri renumiţi, arta încondeierii ouălor, a pictării icoanelor sau a altor meşteşuguri tradiţionale specifice sărbătorilor pascale.
La Târgul de Florii de la MŢR, olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, dar şi ţesătoare, cusătorese, împletitoare şi încondeietoare vor veni cu: obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, ouă încondeiate, mobilier pictat şi icoane, după cum au anunţat organizatorii. Vizitatorii vor găsi la târg şi specialităţi gastronomice, precum suc de mere, cofeturi din Teleorman, turtă dulce de Harghita, kürtös kalács, mere din Maramureş, halviţă, magiun de prune din Topoloveni, miere de albine şi lăptişor de matcă, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă de Bihor şi vin, iar la Clubul Ţăranului se vor servi mâncăruri de post.
Programul târgului include demonstraţii de încondeiat ouă cu Elena Ihnatiuc şi Ileana Hotopila, din Suceava, demonstraţii de olărit cu Olimpia Dimitriu din Ilfov şi Gheorghe Iorga din Horezu, ateliere de hârtie manuală cu Răzvan Supuran şi ateliere foto, "cum era odată prin Bucureşti de venea lumea să se fotografieze artistic", cu Eugen Ciocan, director şi fotograf al Studioului de fotografie FotoCabinet, numit şi "Maitre Photographe de la Belle Epoque".
Pe 28 martie, va fi prezentat pentru copii un spectacol de teatru de păpuşi, "Melcişorul cel grăbit", susţinut de trupa "Tropăiele" de la Atelierul de creativitate de la MŢR. Mirela Neagoe din Teleorman va împleti cosiţe de orăşence, după felul cum se pieptănau ţărăncile pe vremuri.
În ajunul sărbătorilor de Florii, MŢR a pregătit o retrospectivă a unor lucrări realizate de Nicolae Diaconu, meşter ceramist din judeţul Braşov, şi Gheorghe Ciobanu, pictor naiv din judeţul Iaşi, care readuc, prin expoziţia Univers Ţărănesc, atmosfera vieţii satului de altădată. "Babe cu broboadă şi straiţă, moşi mustăcioşi cu căciulă şi suman, fete de măritat cu batic şi cojocel, bărbaţi ţinând pe umeri câte un cârlan gras, toţi purtând cu mândrie opinci ţuguiate cu nojiţe împletite. Toate aceste personaje fac parte dintr-un imaginar al fiecăruia dintre noi despre lumea satului de odinioară. Ne aducem aminte de ele ori de câte ori citim poveştile lui Ion Creangă. Universul lor este satul cu căsuţe adunate în jurul bisericii, cu fântână şi cumpănă, cu păsările de curte răspândite pe uliţe ciugulind iarbă sau grăunţe", după cum au anunţat organizatorii de la MŢR.
Ouă încondeiate şi meşteşuguri populare şi pe strada Lăpuşneanu din Iaşi
Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi va deschide pe 19 martie, în preajma sărbătorilor Paştilor, pe strada Lăpuşneanu, manifestarea interactivă "Ouă încondeiate", conform celor precizate de muzeograful Ovidiu Focşa. Manifestarea este una de tradiţie, în acest an având loc cea de-a zecea ediţie.
Cu această ocazie vor fi supuse atenţiei publicului ieşean, dar şi specialiştilor, aspecte reprezentative ale culturii populare româneşti. Printre acestea este vizată cu precădere ilustrarea particularităţilor meşteşugurilor ce ţin de specificul acestei perioade cu totul deosebite: "încondeierea sau scrierea ouălor, tehnica pictării icoanelor, precum şi realizarea diverselor obiecte de natură religioasă din lemn sau alte materiale, toate având darul de a pătrunde în atmosfera sacră a acestui moment mult aşteptat de întreaga creştinătate", conform celor precizate de Ovidiu Focşa.
Scopul manifestării vizează păstrarea şi popularizarea în rândul publicului a meşteşugurilor tradiţionale cu specific pascal, încercându-se, totodată, şi cunoaşterea semnificaţiilor mai profunde înglobate în tehnica şi simbolistica acestora. Trebuie remarcat faptul ca este deja o tradiţie ca această manifestare să aibă un caracter interactiv.
La manifestarea care va avea loc între 19 şi 21 martie vor participa meşteri populari renumiţi premiaţi la numeroase manifestări de profil din ţară şi străinătate. Proveniţi în mare parte din Bucovina, din localităţi precum: Brodina, Paltinu, Ulma, Vicovu de Sus, Suceava, Rădăuţi, recunoscute pentru promovarea şi păstrarea tradiţiilor populare, meşterii ne vor încânta cu priceperea şi îndemânarea lor, conform celor precizate de Ovidiu Focşa, din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei.