Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Ovine refuzate la export
Peste un milion de ovine le-au fost refuzate fermierilor români la export în ultimele două luni din cauza bolii limbii albastre. Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis, Nicolae Cioranu, pierderile sunt de peste 80 de milioane de euro.
Nicolae Cioranu a precizat pentru Radio România că săptămâna viitoare crescătorii de ovine vor discuta cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor despre soluţiile privind eliminarea bolii, care afectează rumegătoarele din România din luna august, şi modalităţi de diminuare a pagubelor economice. Iordania, Libia şi Libanul, principalele state în care ajungeau animalele, au oprit importul de ovine tinere din cauza acestei boli, iar acum trebuie căutate alte pieţe de desfacere. Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, din care peste jumătate sunt vândute la export în fiecare an. La 31 august curent, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat că a interzis importurile de ovine şi bovine din România, iar ulterior şi Libia, Siria şi Israel au luat aceeaşi decizie. (Mariana Bahcevan)