Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pachete salariale mai mari în semestrul doi
Aproximativ 64% dintre angajatori vor scoate la concurs până la 10 locuri de muncă noi în semestrul doi din 2018, iar alţi 21%, între 10 şi 20 de noi poziţii, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutări online. Mai mult, şase din 10 angajatori sunt gata să ofere pachete salariale mai generoase şi cu 20% pentru a atrage specialiştii de care au nevoie. Cea mai mare ofertă de locuri de muncă în primele şase luni din 2018 a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziţii deschise.
Piaţa muncii a avut o evoluţie accelerată în prima jumătate din 2018, rata şomajului atingând minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2017, iar tendinţe similare de recrutare sunt aşteptate şi în a doua jumătate a acestui an, arată analiza citată de Agerpres.
La studiul realizat de platforma de recrutare au participat 682 companii mici, medii şi mari din România. Potrivit acestuia, pentru fiecare poziţie scoasă la concurs, 73% dintre companiile care declară că vor face angajări caută între 1 şi 5 candidaţi, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum „vânzări”, „administrativ” (57%) şi „producţie” (54%). În schimb, angajaţii specializaţi în domeniile „medicină” şi „farmacie” sau „HoReCa” au disponibile mai puţine oferte de muncă.
Cea mai mare ofertă de locuri de muncă în primele şase luni din 2018 a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziţii deschise, urmat de „inginerie”, cu aproximativ 3.000 de poziţii noi, „IT” şi „auto-transport”, fiecare cu peste 2.400 de poziţii deschise. Angajaţii din HoReCa au fost şi ei la mare căutare, cu peste 600 de poziţii deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendinţelor de recrutare pentru joburi sezoniere.
La polul opus, domeniile care au avut nevoie de mai puţini angajaţi în perioada analizată sunt „finanţele” şi „administrativ”, care au înregistrat 495, respectiv 330 de joburi disponibile în primele şase luni din 2018. În total, la joburile disponibile pe platforma de recrutări s-au înregistrat peste 300.000 de aplicări.
În ceea ce priveşte previziunile pentru a doua jumătate a acestui an, cele mai multe oferte deschise vor fi pentru locuri de muncă de birou (47%), urmate de cele pentru muncitori calificaţi (41%). Companiile caută cu precădere candidaţi pentru poziţii full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori spun că au în plan să recruteze şi pentru poziţii part-time sau project-based. Majoritatea poziţiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaţilor cu 2-5 ani experienţă (54%), urmate de cele pentru candidaţi entry-level, cu până la 2 ani de experienţă (37%).
Pe de altă parte, criza de specialişti împinge companiile să facă eforturi financiare pentru a atrage talente. Potrivit studiului, 46% dintre angajatori sunt dispuşi să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru poziţiile noi, comparativ cu începutul anului. Alţi 18% dintre angajatori au în vedere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori ar oferi salarii chiar şi cu peste 20% mai mari pentru poziţii similare comparativ cu începutul anului.
În prima jumătate de an, joburile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag şi Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de joburile din cadrul Interbrands şi Oracle, cu peste 8.000 de aplicări.
Pe de altă parte, datele publicate miercuri de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că sunt 27.055 de locuri de muncă vacante la nivel naţional, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti - 3.938 şi în judeţele Prahova (2.653) şi Arad (1.874), iar cele mai puţine în Suceava - 65, Bacău - 54.
La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitori necalificaţi la montarea pieselor (1.556), lucrători comerciali (1.301), agenţi de securitate (1.338), muncitori necalificaţi în confecţii (1.228) etc.