Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Pact pentru promovarea culturii şi ştiinţei româneşti
Academia Română și Institutul Cultural Român au semnat joi, 15 februarie, un parteneriat instituțional pentru promovarea creației culturale și științifice românești, în țară și străinătate, prin organizarea unor manifestări ştiinţifice şi culturale, fără a fi excluse şi alte forme de cooperare. La ceremonia de semnare au participat președintele Academiei Române, academicianul Cristian Hera, și președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, alături de alți academicieni.
Semnarea protocolului atestă strânsa legătură dintre cele două instituții, pentru că, așa cum au menționat cei prezenți, o colaborare a existat permanent. Preşedintele Academiei Române, academicianul Cristian Hera, a opinat că obiectivele majore ale instituţiei pe care o conduce coincid în mare măsură cu acelea ale Institutului Cultural Român şi a declarat că Parlamentul şi Guvernul trebuie să conştientizeze faptul că ştiinţa şi cultura românească reprezintă un criteriu de referinţă.
„Sunt extrem de fericit că această colaborare continuă. Oricum, obiectivele majore ale Academiei Române coincid în mare măsură cu obiectivele majore ale Institutului Cultural Român. De aceea, cred eu că noi trebuie să facem în aşa fel încât factorii de răspundere din Legislativul şi Executivul din România să fie conştientizaţi de faptul că ştiinţa şi cultura românească reprezintă un criteriu de referinţă nu numai în ţara noastră, ci şi în afara hotarelor ei”, a afirmat academicianul.
Totodată, președintele Academiei Române a ținut să precizeze că această veche colaborare există încă de la înființarea ICR: „Fără a avea pretenția că spun o noutate, vreau să menționez faptul că cel care a contribuit de fapt la înființarea acestui Institut Cultural Român a fost unul dintre renumiții membri ai Academiei Române, academicianul Augustin Buzura, care era președintele Fundației Culturale Române, înființată în anul 1990. În anul 2003 a fost înființat Institutul Cultural Român, iar primul director al acestuia a fost regretatul academician Augustin Buzura”.
La rândul său, preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a caracterizat evenimentul drept „împlinire a unui deziderat”.
„Nu demarăm astăzi o colaborare prin acest parteneriat, ci extindem şi formalizăm un document care continuă foarte buna colaborare dintre instituţia pe care o reprezint şi Academia Română”, a spus directorul ICR.
Liliana Țuroiu a evocat istoricul colaborării dintre cele două instituţii, încă de la momentele fondării Academiei di Romania, de la Roma, şi a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Acestea au în prezent şi rolul de reprezentanţe ale ICR în Italia.
Cărţi pentru promovare şi noi centre culturale
Cu acest prilej, academicianul Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române şi coordonator al programului „Centenar”, şi-a exprimat speranţa că în urma acestei colaborări vor fi realizate o serie de proiecte importante ale academiei.
Printre acestea s-ar putea regăsi editarea, traducerea şi distribuirea unor volume de sinteză dedicate ştiinţei şi culturii române sau deschiderea unor importante centre culturale româneşti la: Madrid, Paris, Istanbul ori Washington.
Academicianul Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, a avansat ideea colaborării cu ICR în vederea organizării unei întâlniri cu romaniştii din lectoratele din Germania şi a viitoarei ediţii a seminarului internaţional Penser l’Europe, organizat în ultimii 16 ani de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, sub auspiciile Academiei Române.
Obiectivele colaborării dintre Academia Română şi ICR vizează constituirea unei reţele de cooperare pentru asigurarea desfăşurării activităţilor culturale şi de cercetare-dezvoltare pentru formarea profesională continuă a cercetătorilor, prin organizarea şi dezvoltarea de proiecte cultural-ştiinţifice destinate creşterii vizibilităţii valorilor spirituale româneşti, dar și acordarea de sprijin reciproc material şi logistic, de comun acord.
Totodată, s-a vorbit despre inițierea unor acțiuni precum: formarea academică a tinerilor din România şi din regiunile cu populaţie românească de peste hotare; editarea şi mediatizarea dincolo de hotare a unei serii de sinteze cu titlul „Civilizaţia românească”/„Romanian Civilization” și derularea unui program de traduceri din literatura istoriografică românească.
În final, reprezentanții Academiei Române au dat asigurări că vor susține, cu titlu gratuit, direct sau prin institutele de profil din subordine, dotarea cu literatură ştiinţifică şi beletristică a bibliotecilor reprezentanţelor ICR din străinătate.