Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pâine fără coloranţi şi doar lapte conform cu normele UE
Luna ianuarie aduce schimbări şi pe piaţa agroalimentară. În producerea pâinii şi a produselor de panificaţie va fi interzisă, de săptămâna viitoare, folosirea coloranţilor, iar laptele se va vinde în pieţe, de către micii producători, doar însoţit de un certificat de conformitate a calităţii.
Producătorii de pâine şi alte produse de panificaţie nu mai au voie să folosească, începând cu data de 15 ianuarie, coloranţi în producerea pâinii, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Singurul colorant care va putea fi utilizat este E150 a-d (caramelul), însă excepţia se va aplica doar în cazul pâinii din malţ. Noul ordin al ANPC face referire şi la cantitatea netă pe care trebuie să o aibă o pâine vândută în magazine. Dacă până în prezent pâinea trebuia să aibă o cantitate de cel puţin 300 de grame, iar creşterea sau scăderea în greutate era permisă doar din 100 în 100 de grame, aceste prevederi nu vor mai trebui respectate de către producători. În schimb, în magazinele de vânzare a produselor de panificaţie neambalate trebuie să fie afişate în loc vizibil informaţii referitoare la denumirea produselor, cea a furnizorului, cantitatea netă sau pe bucată a acestora, preţul (lei/bucată), preţul pe kilogram, dar şi ingredientele alergene pe care le pot conţine.
O altă prevedere care va influenţa atât consumatorii, cât şi micii producători este obligativitatea respectării normelor minime de igienă în cazul micilor fermieri care doresc să-şi vândă laptele în pieţe. La 31 decembrie a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, astfel că laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească un standard de calitate privind numărul total de germeni (să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru), respectiv numărul de celule somatice (să fie mai mic sau egal cu 400.000/mililitru). Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, micii fermieri cu două-trei vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor. Certificatul care atestă calitatea laptelui este obţinut de micii producători prin realizarea a minimum două probe pe lună, ceea ce înseamnă, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Crescătorilor de Bovine din Române, costuri mult prea mari pentru ţăranii care îşi vând în pieţe surplusul de lapte din gospodăriile de subzistenţă. Producţia totală de lapte de vacă, în anul 2012, a fost de 41,8 milioane de hectolitri, în scădere cu 4,4%, comparativ cu anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS).