Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Pâinea cu seminţe de in va fi retrasă de pe piaţa europeană
▲ Seminţele de in sunt folosite la produse precum pâine cu in şi pâine cu cereale şi conţin trei gene rezistente la antibiotice ▲ În acelaşi timp, Consiliul Concurenţei va finaliza în această toamnă o investigaţie pe piaţa de panificaţie din România, una dintre suspiciunile instituţiei fiind existenţa unor înţelegeri între mai mulţi producători din domeniu ▲
Comisia Europeană a cerut statelor membre să retragă de la vânzare toate produsele de panificaţie contaminate cu in modificat genetic importat din Canada, produse de acest fel fiind depistate, potrivit Greenpeace, inclusiv în România, relatează AFP. La începutul lunii septembrie, opt alerte au fost emise prin sistemul european, informând despre prezenţa seminţelor de in modificat genetic în industria alimentară, explică Nina Papadoulaki, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Să-nătate. Prima alertă a venit din Germania la 8 septembrie, ulterior fiind emise avertismente similare de către Marea Britanie şi Suedia. „Alertele au permis mobilizarea sistemului de distribuţie şi permit retragerea rapidă de la vânzare a produselor contaminate. Autorităţile canadiene au fost contactate şi au blocat imediat toate transporturile cu destinaţia UE, pentru a efectua teste“, adaugă oficialul UE. Seminţele de in sunt folosite la produse precum pâine cu in şi pâine cu cereale. Produsul incriminat, precizează organizaţia Greenpeace, este in FP 967 sau Triffid. A fost modificat genetic pentru a rezista la erbicide şi conţine trei gene rezistente la antibiotice. Legislaţia europeană interzice utilizarea acestui tip de gene din 2004. Triffid este permis în industria alimentară din Canada şi SUA. Potrivit Greenpeace, produse contaminate au fost depistate în Germania, Polonia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Olanda, Portugalia, România, Luxemburg, Suedia şi Marea Britanie. Experţii Comitetului Ştiinţific al UE pentru Securitatea Alimentară se vor propunţa asupra acestui caz în cursul reuniunii programate pentru 19 octombrie la Bruxelles, precizează Comisia Europeană. Greenpeace precizează că acest tip de contaminare nu este nou. În 2006, un tip de orez modificat genetic a contaminat numeroase produse alimentare în întreaga lume, costurile fiind evaluate la un miliard de dolari. „În vara acestui an, importurile de soia din SUA au fost blocate înainte de venirea în Europa, pentru că aveau urme de porumb transgenic“, explică Greenpeace. Posibile înţelegeri între producătorii de pâine Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei va finaliza în această toamnă o investigaţie pe piaţa de panificaţie, una dintre suspiciunile instituţiei fiind existenţa unor înţelegeri între mai mulţi producători din domeniu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii. „Suspectăm înţelegeri între mai mulţi producători de pâine. Cei mai mulţi sunt concentraţi în anumite zone, cum ar fi Maramureşul“, a spus Chiriţoiu. El a adăugat că investigaţia privind piaţa de panificaţie va fi încheiată în toamna acestui an, cel mai probabil în luna octombrie. În plus, autoritatea de reglementare în domeniul concurenţei investighează şi piaţa laptelui, iar raportul va fi finalizat fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor.