Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
„Pâinea de Pecica”, un nou produs românesc recunoscut la nivelul UE
Comisia Europeană a aprobat, în data de 26 iunie 2023, înscrierea produsului românesc „Pită de Pecica” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Este al 12-lea produs românesc înregistrat pe sisteme de calitate europene, cu Indicație Geografică Protejată (IGP), ultima recunoaștere fiind acordată „Plăcintei dobrogene” pentru calitățile sale speciale.
„Pita de Pecica” este un produs de brutărie, copt la cuptor şi, aşa cum indică denumirea, provine din regiunea Pecica. Şi-a dobândit renumele datorită dovezilor istorice privind vechimea sa, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, spre conservare pentru generaţiile viitoare. Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise, astfel, din generaţie în generaţie.
Potențial pentru alte 20 de produse
România îşi păstrează potențialul culinar, astfel că alte 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare, printre care: Telemeaua de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti. Alte produse românești înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care zece Indicaţii Geografice Protejate (IGP), sunt: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, Salată tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti, pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată.