Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială „Pâinea de Pecica”, un nou produs românesc recunoscut la nivelul UE

„Pâinea de Pecica”, un nou produs românesc recunoscut la nivelul UE

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Angelica Biruță - 03 Iulie 2023

Comisia Europeană a aprobat, în data de 26 iunie 2023, înscrierea produsului românesc „Pită de Pecica” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Este al 12-lea produs românesc înregistrat pe sisteme de calitate europene, cu Indicație Geografică Protejată (IGP), ultima re­cunoaștere fiind acordată „Plăcintei dobrogene” pentru calitățile sale speciale. 

 „Pita de Pecica” este un produs de brutărie, copt la cuptor şi, aşa cum indică denumirea, provine din regiunea Pecica. Şi-a dobândit renumele datorită dovezilor istorice privind vechimea sa, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, spre conservare pentru generaţiile viitoare. Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise, astfel, din generaţie în generaţie. 

Potențial pentru alte 20 de produse 

România îşi păstrează poten­țialul culinar, astfel că alte 20 de produse au fost identificate pentru o posibilă înregistrare, printre care: Telemeaua de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti. Alte produse românești înregistrate pe sisteme de calitate europene, dintre care zece Indicaţii Geografice Protejate (IGP), sunt: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea, Salată tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti, pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată.