Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pâinea nu va putea fi mai mică de 300 g
Gramajul minim al pâinii va fi, de la 15 septembrie, prin lege, de 300 de grame, iar majorarea acestei cantităţi va fi făcută doar din o sută în o sută de grame, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu.
Aflat la Constanţa pentru prezentarea bilanţului Comandamentului Litoral 2011, preşedintele ANPC a afirmat că a trimis la "Monitorul Oficial" spre publicare un ordin prin care au fost stabilite anumite reguli pe care, începând cu 15 septembrie, toţi cei care produc şi comercializează pâine vor fi obligaţi să le respecte. "De acum înainte, pâinea care se va produce şi comercializa de la 15 septembrie nu va putea să aibă sub 300 de grame - deci cantitatea minimă a greutăţii pâinii va fi de minimum 300 de grame. Orice majorare a acestei cantităţi se va putea face numai din sută în sută de grame", a spus Constantin Cerbulescu. El a afirmat că acest ordin a fost conceput în urma nenumăratelor nereguli constatate la gramajul pâinilor în timpul controalelor şi după o colaborare "foarte apropiată" cu reprezentanţii din cadrul patronatului pâinii. "Am stabilit că aceste măsuri vor aduce mult mai multă clarificare şi implicare din punct de vedere al legislaţiei al celor care produc şi comercializează pâine. Au fost nenumărate controale pe care le-am făcut de-a lungul timpului, când am constatat diferenţe foarte mari între ceea ce era prezentat ca şi cantitate netă pe etichetă şi ceea ce era de fapt comercializat. Diferenţele ajungeau şi la 70-80 de grame între cantitatea declarată şi cantitatea reală a pâinii respective", a spus preşedintele ANPC. Mai multă transparenţă în bănci De asemenea, el a declarat că un al doilea ordin care va apărea zilele acestea în "Monitorul Oficial" face referire la obligaţia băncilor de a afişa pe un ecran, în incinta fiecărei sucursale sau agenţii, a unor informaţii legate de tot ceea ce înseamnă serviciile pe care le oferă. "Şi aici mă refer la dobânda anuală efectivă, toate comisioanele, toate costurile, anumite informaţii strict legate de acest domeniu. Tot pe acest ecran va exista o bandă crol, acolo unde, pe lângă alte informaţii, ANPC va prezenta aspecte din activitatea Autorităţii legate de controalele sau reclamaţiile pe care le primim vizavi de ceea ce înseamnă serviciile financiar-bancare", a afirmat Constantin Cerbulescu, care a precizat că termenul de aplicare al acestui ordin va fi de la 1 ianuarie 2012. "Deci este un interval de trei luni în care băncile vor avea posibilitatea să-şi rezolve tot ceea ce înseamnă sistemul informatic şi toate aceste date pe care vor trebui să le prezinte consumatorului", a precizat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.