Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Pakistan: preşedintele Musharaff instituie dictatura armatei
Preşedintele pakistanez, generalul Pervez Musharraf, a declarat - sâmbătă, într-o alocuţiune televizată rostită la câteva ore după ce decretase starea de urgenţă - că terorismul şi extremismul au atins un punct culminant în Pakistan şi că suveranitatea ţării este în joc. Generalul a justificat starea de urgenţă şi suspendarea Constituţiei prin creşterea extremismului şi prin faptul că Guvernul său este paralizat de ingerinţele judiciare ale unei Curţi Supreme ostile. El a invocat ultimul val de atentate sinucigaşe din Pakistan, soldat din luna iulie până în prezent cu 420 de morţi, între care şi cei 139 ucişi la Karachi în 18 octombrie. Liderul de la islamabad a acuzat tribunalele că dau soluţii contrare intereselor statului şi că umilesc funcţionarii publici în instanţe. Decizia lui Musharraf vine exact înaintea momentului în care Curtea Supremă trebuia să se pronunţe asupra legalităţii realegerii sale la începutul lunii octombrie.
Ţara este acum controlată de militari, care blochează activitatea presei independente şi a partidelor de opoziţie. Acestea îl acuză pe general că foloseşte scuza extremismului pentru a se menţine abuziv la putere. Lidera opozanţilor Guvernului, Benazir Bhutto, se afla blocată sâmbătă într-un avion pe aeroportul din Karachi, în timp ce trupe paramilitare au început să se desfăşoare în faţa reşedinţei sale şi a Curţii Supreme. Ulterior, Benzir Bhutto a părăsit aeroportul şi s-a îndreptat, sub o puternică escortă poliţienească, spre locuinţa familială, delarând că se opune deciziei preşedintelui. De asemenea, SUA au estimat drept „foarte decepţionantă“ instaurarea stării de urgenţă în Pakistan, Casa Albă făcând un apel la respectarea promisiunii lui Musharaff de a organiza alegeri libere şi juste în ianuarie.