În ultimele zile ale anului trecut, fosta familie regală a Greciei a primit cetăţenia elenă şi a jurat loialitate republicii, într-o mişcare istorică la 50 de ani după ce ţara a abolit monarhia (1974),
Până la 70% reducere din costul primelor de asigurare
Beneficiarii actului normativ aprobat săptămâna trecută de Executiv sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei primare agricole.
Începând cu acest an, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei primare agricole pot beneficia de un sprijin financiar de la stat de până la 70% din costul primelor de asigurare, potrivit unui act normativ aprobat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Cuantumul susţinerii financiare reprezintă o cotă procentuală din costul primelor de asigurare plătite de către producători agricoli, respectiv 70% din costul primelor de asigurare aferente poliţelor care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta. Actul normativ prevede că statul poate acoperi 50% din costul primelor de asigurare aferente poliţelor care prevăd acoperirea pierderilor cauzate de fenomenele meteorologice menţionate, precum şi a altor pierderi cauzate de aceleaşi fenomene meteorologice nefavorabile sau de boli ale animalelor, ale plantelor sau de infestări parazitare. Beneficiarii ajutoarelor de stat sunt întreprinderile mici şi mijlocii care desfăşoară activitate în domeniul producţiei primare agricole, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Pentru a primi acest ajutor, care se acordă sub formă de rambursare către beneficiari, aceştia trebuie să exploateze terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune pentru culturi în teren arabil, anuale şi perene, plantaţii de pomi şi arbuşti fructiferi, de hamei şi de vii cu excepţia soiurilor de struguri pentru vin care beneficiază de sprijin în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 756/2008, care au încheiate poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare - reasigurare. De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină sau să crească animale, păsări şi/sau familii de albine înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE şi/ sau în Registrul agricol după caz şi au încheiate poliţe de asigurare cu societăţi de asigurare - reasigurare. Instituţia publică responsabilă cu implementarea măsurii este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti.