Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Părintele Nicolae Cojocaru, distins cu Premiul „Opera omnia”
Vineri, 16 decembrie 2016, filialele Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) au decernat premiile pentru anul 2015, în sala de spectacole a Teatrului Tineretului „Metropolis”. Din pleiada celor 12 scriitori recompensaţi cu distincţii a făcut parte şi pr. Nicolae Cojocaru, cunoscut ca literat, etnolog, teolog și istoric. Domnia sa a primit Premiul „Opera omnia”, la propunerea Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret a USR, pentru întreaga operă literară și științifică.
Evenimentul, organizat de USR în colaborare cu Primăria Generală a Capitalei, s-a bucurat de prezenţa a numeroase personalităţi marcante ale lumii literare şi artistice. În deschidere, Varujan Vosganian, prim-vicepreşedintele USR, a evidenţiat că scriitorii au o „mare responsabilitate în fața istoriei”. Mai departe, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii, a ţinut să afirme că momentul festiv este un mod de cinstire a „oamenilor cei mai generoși: creatorii de cultură”.
S-au acordat două tipuri de premii la fiecare secţiune: Premiul pentru cartea anului 2015 şi Premiul „Omnia”. Publicul a răsplătit din plin cu aplauze laureaţii categoriilor: Poezie - Nora Iuga, Linda Maria Baros; Proză - George Bălăiță, Bogdan Ionescu Lupeanu, Ștefan Mitroi, Mihai Antonescu, Ștefan Dimitriu; Dramaturgie - Ion Bogdan Martin, Olga Delia Mateescu; Critică și istorie literară - Nicolae Bârna, Mircea Anghelescu, Stan V. Cristea; Traduceri literare - Marian Dobrescu, Alexandru Scudeti, Liliana Iacob, Alexandru Calciu; Literatură pentru copii și tineret - Ligia Vișoiu, pr. Nicolae Cojocaru.
„Sunt mulţumit!”
O prezenţă distinsă şi distinctă, prin misiunea sacerdotală pe care o împlineşte de câteva decenii bune în nord de ţară, părintele Nicolae Cojocaru este o figură originală în lumea literară care a înţeles să-i răsplătească, în timp, meritele culturale printr-o seamă de premii de palmares. Cel mai recent - meritoriul „Opera omnia” - i-a fost înmânat de domnul Victor Gh. Stan, preşedintele Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret a USR.
„În cei 40 de ani de trudă scriitoricească, am publicat 22 de cărți cu o tematică variată: etnologie, teologie, literatură, istorie literară, filosofie, basme, poezii pentru copii, documentare. De asemenea, sunt autorul a peste 150 de studii și articole în volume colective, anuare, în reviste de specialitate și în presă. Cea mai solicitantă lucrare a fost «Istoria tradițiilor și obiceiurilor la români, din preistorie până astăzi», în trei volume (2.330 de pagini), la care am documentat și am scris peste trei decenii, ani de muncă epuizantă «fără glorie», cum caracteriza cândva Mircea Eliade o astfel de întreprindere. Cercetările aprofundate m-au ajutat să scot la lumină noutăți în știința românească, să fac premieră în istoriografie și etnologie. După începuturile literare cu puține satisfacții, din cauza unora mai puţin încrezători în opera mea, acum mă bucur de o perioadă fastă, căci înalte foruri din țară apreciază unanim lucrările mele. Sunt mulţumit! Cărțile mele au intrat în circuitul național, iar unele au devenit material de studiu în universități”, a declarat preotul sucevean, recompensat cu Premiul „Opera omnia” pentru întreaga operă literară și științifică.