Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Parlamentul a dat aviz negativ referendumului
▲ Parlamentul a dat, ieri, aviz negativ scrisorii preşedintelui Traian Băsescu de organizare a unui referendum naţional pentru Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri ▲ Şeful statului declara însă, în urmă cu o săptămână, că referendumul pentru Parlament unicameral va avea loc „cu sau fără avizul Parlamentului“ ▲
Parlamentul a dat, ieri, aviz negativ scrisorii preşedintelui Traian Băsescu de organizare a unui referendum naţional pentru Parlament unicameral, cu maximum 300 de membri. Pentru aviz negativ s-au acordat 233 de voturi favorabile şi 131 „împotrivă“.
Preşedintele a transmis Parlamentului, pe 24 septembrie, o scrisoare în care solicita avizul consultativ privind organizarea unui referendum naţional pentru trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.
Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat însă negativ scrisoarea preşedintelui.
„Un referendum nu poate fi organizat în România în acest moment, pentru că mai multe articole ale legii referendumului au fost declarate neconstituţionale, nefiind reformulate pentru a deveni constituţionale în termenul de 45 de zile prevăzute de lege, iar cele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională nu mai sunt în vigoare astăzi. (...) Tehnic, juridic, nu poate fi organizat azi un referendum, întrucât avem un vid legislativ, pe care Guvernul nu poate să-l acopere prin ordonanţă de urgenţă“, a explicat preşedintelui Comisiei juridice din Senat, social-democratul Toni Greblă.
Preşedintele nu renunţă la referendum
Preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, că referendumul pentru Parlament unicameral va avea loc „indiferent de opţiunea actualului legislativ“. Traian Băsescu a explicat că preşedintele poate să ia o decizie contrară, având în vedere faptul că avizul Parlamentului este doar unul consultativ. „Aşa cum îmi cere Constituţia, eu m-am adresat Parlamentului, solicitând avizul consultativ cu privire la desfăşurarea referendumului. Cu aviz pozitiv sau negativ al Parlamentului, sau fără aviz, voi semna decretul la momentul pe care-l consider potrivit, când am epuizat timpul cât pot să aştept Parlamentul“, declara preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a menţionat că temerile sale sunt legate de prezenţa la vot, în condiţiile în care, pentru ca temele supuse votului să fie considerate acceptate, este nevoie de majoritatea sufragiilor celor cu drept de vot.
Tăriceanu: „Vom depune un proiect de lege pentru reducerea numărului de parlamentari la 300“
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a apreciat că demersul şefului statului de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale reprezintă „o şmecherie politică“. „Avem de a face, în primul rând, cu o şmecherie politică, prin care preşedintele, cu simţul lui extraordinar de dezvoltat de a sesiza ceea ce doreşte poporul, vrea să facă un transfer de simpatie şi de popularitate de la această temă către domnia sa cu prilejul alegerilor prezidenţiale, pentru a adăuga câteva procente“, a spus Tăriceanu. Liderul deputaţilor PNL a subliniat că liberalii au militat, încă din 1990, pentru un sistem parlamentar bicameral. „Putem accepta o discuţie de reducere a numărului de parlamentari şi, în acest sens, vom depune un proiect de lege pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, în aşa fel încât să nu mai existe motivul invocat adesea, cel al costurilor legate de funcţionarea Parlamentului“, a declarat fostul premier.