Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Parteneriat pentru prevenirea violenţei împotriva copiilor
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a semnat cu UNICEF un acord de parteneriat destinat prevenirii violenţei împotriva copiilor. Potrivit unui raport al UNICEF pentru anul 2011, numărul de cazuri raportate, aproximativ 11.000, reflectă doar o mică parte din cazurile de violenţă, copiii fiind agresaţi nu doar în familie, ci şi la şcoală.
Aproximativ 11.000 de cazuri de violenţă împotriva copiilor au fost raportate în România în 2011, iar majoritatea includ abuz emoţional, fizic şi sexual şi neglijare. Numărul real al cazurilor de violenţă împotriva copiilor este însă mult mai mare, atenţionează UNICEF, care a dat publicităţii raportul pe anul 2011 - „Ascuns la Vedere“, un raport ce se bazează pe date din 190 de ţări, documentând violenţa în locurile în care copiii ar trebui să fie în siguranţă: în comunităţi, şcoli şi în casele lor. „Violenţa împotriva copiilor are loc în fiecare zi, în toate ţările din lume. Deşi copiii sunt cei care suferă cel mai mult, violenţa afectează şi toate straturile societăţii, subminând stabilitatea şi progresul. Violenţa împotriva copiilor nu este însă inevitabilă. Violenţa poate fi prevenită dacă refuzăm ca ea să rămână ascunsă“, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
Referitor la situaţia din România, raportul arată că, atunci când un copil face ceva apreciat a fi greşit, prima reacţie a 54% dintre părinţi este de a ridica vocea la copil, iar 11% dintre părinţi pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Aceeaşi evaluare arată că doar 54% din cazurile de violenţă au fost evaluate corect de către asistenţii sociali chiar dacă ei au fost pregătiţi în acest sens. În acelaşi timp, jumătate din elevii români au recunoscut că şi-au lovit colegii, în clasamentul realizat de UNICEF, România clasându-se pe primul loc în ceea ce priveşte violenţele între minori.
La nivel mondial, unul din trei elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani este brutalizat cu regularitate la şcoală. UNICEF mai atrage atenţia că cea mai comună formă de violenţă sexuală pentru ambele sexe a fost victimizarea în spaţiul virtual (pe internet). În acelaşi timp, îngrijorător este faptul că aproape jumătate din fetele adolescente cu vârste între 15 şi 19 ani (în jur de 126 de milioane la nivel mondial) consideră că soţul are o justificare în a-şi lovi soţia în anumite circumstanţe.
Pentru a lupta împotriva acestui fenomen complex, UNICEF indică şase strategii care dau posibilitatea societăţii ca întreg, de la familii la guverne, să prevină şi să reducă violenţa împotriva copiilor. Acestea includ susţinerea părinţilor şi crearea unor abilităţi de viaţă la copii, schimbarea atitudinilor, întărirea sistemelor şi serviciilor judiciare, penale şi sociale şi generarea de dovezi, precum şi conştientizare în legătură cu violenţa şi costurile ei umane şi socio-economice pentru a schimba atitudini şi norme.
În România, reprezentantul UNICEF a semnat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice un acord de parteneriat destinat prevenirii violenţei împotriva copiilor. Acordul va dura până în 2017. „Este important să lucrăm împreună atât în ceea ce priveşte prevenirea acestui fenomen prin pregătirea profesioniştilor de la nivel local - asistenţi sociali, asistentele medicale comunitare, cât şi în ceea ce priveşte conştientizarea de către părinţi a efectelor violenţei asupra copiilor“, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România. (Oana Nistor)