Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Participare record la Forumul de la Davos
Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, care se reunește în aceste zile în a 53-a sa ediţie anuală, a anunţat un număr record de lideri politici și oameni de afaceri invitați. Conferința, care are ca temă principală „Cooperarea într-o lume fragmentată”, va aborda încetinirea economică globală, provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple.
Desfăşurat tradiţional în ianuarie, forumul a avut ultima ediţie cu participare fizică pe timp de iarnă în anul 2020. Ediţia din 2021 s-a desfăşurat online, iar cea din 2022 a fost în luna mai.
La reuniunea care începe astăzi și se termină vineri în stațiunea elvețiană vor fi prezenți 52 de şefi de stat şi de guvern, 56 de miniştri de finanţe, 19 guvernatori de bănci centrale, 35 de miniştri de externe, 30 de miniştri ai comerţului, 39 de şefi ai organizaţiilor internaţionale și circa 1.500 de directori executivi și oameni de afaceri.
Potrivit economistei Saadia Zahidi, membră a conducerii forumului, discuțiile se vor concentra pe regândirea creşterii economice şi a investiţiilor pentru ca acestea să fie în acord cu protejarea mediului.
Potrivit raportului „Global Risks Report”, publicat ca de obicei de WEF în săptămâna premergătoare întâlnirii, „conflictele şi tensiunile geo-economice au declanşat o serie de riscuri planetare profund interconectate”, printre care „presiuni asupra aprovizionării cu energie şi alimente, care ar putea persista în următorii doi ani, şi creşteri puternice ale costului vieţii”. Documentul avertizează asupra pericolului apariției unor „tensiuni sociale fără precedent”.
„Suntem blocaţi într-un mod de gândire de criză”, a remarcat, pe de altă parte, fondatorul și directorul WEF, Klaus Schwab, la o conferinţă de presă, săptămâna trecută. „Davos ar trebui să ajute la schimbarea acestei gândiri”, a spus Schwab, un economist german de 84 de ani, care a inițiat acum 52 de ani conferința care aduce acum laolaltă elita politică şi de afaceri a lumii.
Prima reuniune a fost organizată de Schwab în 1971, sub numele Forumul European de Management, pentru a discuta modalităţile prin care companiile europene se pot adapta practicilor de management americane. El a promovat, de asemenea, managementul „părţilor implicate” (stakeholder), care ia în considerare interesele nu numai ale acţionarilor şi beneficiarilor unei organizații, ci şi ale angajaţilor, comunităţilor și guvernelor.
Evenimentele din 1973 - colapsul sistemului monetar Bretton Woods şi războiul arabo-israelian - au determinat expansiunea temelor abordate la Davos de la management la probleme economice şi sociale. Liderii politici au fost invitaţi pentru prima dată în 1974.
În 1987, Forumul de Management a devenit Forumul Economic Mondial, fiind recunoscut în 2015 ca organizaţie internaţională. (C. Z.)