Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Participare specială a României la Târgul de Carte de la Leipzig
Al doilea târg de carte ca importanță în Germania, dedicat promovării lecturii și literaturii contemporane, „Leipziger Buchmesse”, este unul special pentru țara noastră, care și-a gândit participarea ca o avanpremieră la ediția din 2018, când va fi invitat de onoare, potrivit reprezentanților Institutului Cultural Român (ICR) de la Berlin. Târgul de Carte de la Leipzig tocmai și-a deschis porțile și va strânge laolaltă, ca în fiecare an, scriitori, traducători, editori, manageri culturali din toată lumea.
Aproximativ 50 de evenimente au fost anunțate în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig, din perioada 23-26 martie, al doilea târg ca importanță în Germania după cel de la Frankfurt (care este și cel mai mare din lume). O serie dintre aceste evenimente sunt organizate de Pop Verlag, o editură care de ani de zile promovează consecvent literatura română în spațiul de limbă germană. Reprezentanții ICR Berlin susțin că, anul acesta, România participă cu un stand și are un amplu program de evenimente, fiind o participare specială, gândită ca o avanpremieră la ediția din 2018, când țara noastră va fi invitatul de onoare. „Ne bucurăm foarte mult că în 2018, după 20 de ani de la prima apariție cu acest statut a României la Leipzig, vom putea să aducem autorii și cărțile din literatura română, o literatură atât de interesantă, aproape de publicul german”, a spus Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig, citat de ICR Berlin.
Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați - Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu și Filip Florian - recomandă câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Printre aceștia se numără T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.
Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu). Un eveniment aparte îl constituie masa rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret, la care iau parte scriitorii Ioana Nicolaie, Adina Rosetti și T.O. Bobe.
Ca un preambul la ediția din acest an a Leipziger Buchmesse, în luna septembrie a anului trecut, opt editori germani, austrieci și elvețieni, alături de directorul Târgului de Carte de la Leipzig, au sosit la București pentru o serie de întâlniri profesionale cu editorii români, în vederea stimulării numărului de traduceri din limba română în limba germană, precizează reprezentanții ICR Berlin.
Peste 20 de invitați iau parte la evenimentele plănuite pentru ediția din acest an a Leipziger Buchmesse: scriitori, traducători, editori și manageri culturali. În centrul atenției vor fi două teme: promovarea autorilor tineri și celebrarea apropierii centenarului Unirii.
Anul acesta, invitatul de onoare al târgului este Lituania, iar industria de carte din această țară promite că va prezinta un show memorabil la târg, unde vor fi puse în lumina reflectoarelor nu mai puțin de 26 de cărți noi traduse în germană, când de regulă două până la patru titluri pe an sunt traduse în această limbă, după cum a afirmat Ausrine Zilinskiene, directoarea Institutului Cultural Lituanian din Vilnius, citată de DPA.
Întrucât Târgul de Carte de la Leipzig este organizat în martie, acesta este perceput ca un indicator privind orientările din industrie în primăvară, notează agenția germană. Se estimează că în acest an vor exista 2.400 de expozanți, după ce în 2016 au fost 2.250 din 42 de țări. De asemenea, sunt așteptați nu mai puțin de 260.000 de vizitatori, la fel ca în 2016.