Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Participarea populației la recensământ este obligatorie
Institutul Naţional de Statistică a selectat circa 50.000 de gospodării pentru recensământul de probă care va avea loc în luna martie 2021 și care pregătește, practic, Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor de anul viitor. Recensământul din 2022 va fi primul care se va desfăşura preponderent online. Participarea la procesul de recenzare şi furnizarea de informaţii corecte şi complete sunt obligatorii.
În anul 2022, în România, cât şi în alte state membre UE, se va realiza Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie 2021, Institutul Naţional de Statistică (INS) efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din mediul urban, cât şi din cel rural, de pe întreg teritoriul României.
Recensământul de probă se va desfăşura în trei etape. În faza 1, până în 9 martie a.c., are loc pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative şi precompletarea chestionarelor individuale. În faza 2, între 10 şi 16 martie, are loc autorecenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eşantion). În faza 3, 22-31 martie, are loc deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor faţă-în-faţă în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.
Participarea la recensământ şi furnizarea de informaţii corecte şi complete sunt obligatorii, iar refuzul de a furniza datele solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum şi furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.
Autorecenzarea se realizează în doi paşi. Pasul unu constă în completarea formularului online de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau obținut prin codul QR primit în cutia poştală. Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesând link-ul primit pe adresa de e-mail indicată la preînregistrare, precizează INS.
„Având în vedere condiţiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinţei, gestionarea timpului liber conform preferinţelor, precum şi asigurarea calităţii răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană”, arată reprezentanții Institutului Național de Statistică.
În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eşantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregista, vor primi vizita recenzorului la domiciliu pentru completarea chestionarului prin metoda interviului faţă-în-faţă. (C. Z.)