Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului, doctor honoris causa al Universităţii Bucureşti
În ziua de 25 octombrie 2014, în Sala de festivităţi „Constantin Stoicescu“ a Universităţii din Bucureşti, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a rectorului prof. dr. Mircea Dumitru, a avut loc decernarea titlului de doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.
Titlul a fost înmânat de către prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, iar Laudatio a fost citit de conf. dr. Madeea Axinciuc, coordonator al programului de Studii religioase din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine. La eveniment au participat membrii delegaţiilor Patriarhiei Ierusalimului şi Patriarhiei Române, membrii Senatului universităţii, cadre didactice universitare, studenţi şi oameni de cultură, precum şi membri ai Corpului diplomatic de la ambasadele Israelului, Iordaniei, Palestinei şi Franţei.
În textul laudativ, Madeea Axinciuc a prezentat biografia Patriarhului Ierusalimului, subliniind pregătirea academică excelentă şi implicarea Preafericirii Sale în dialogul intercreştin şi interreligios.
Preafericitul Părinte Teofil al III-lea a citit cuvântul intitulat „Misiunea Patriarhiei Ierusalimului astăzi“, în care a subliniat rolul important al Bisericii Ierusalimului pentru întreaga Ortodoxie, atât în trecutul istoriei sale bizantine, cât şi în contemporaneitate, prin găzduirea cu căldură a tuturor pelerinilor care vin să se închine la Locurile Sfinte.
Patriarhul Teofil a mai subliniat faptul că „Patriarhia Ierusalimului a fost un agent al păcii şi al reconcilierii în întreaga sa istorie şi avem o experienţă seculară atât în ceea ce priveşte traiul în circumstanţe diferite, cât şi în privinţa aducerii comunităţilor diferite laolaltă pentru asigurarea bunului trai pentru toţi. Patriarhia a conştientizat mereu că, pentru a face pacea şi reconcilierea să înflorească, oamenii religioşi trebuie să lupte, în egală măsură, pentru dreptate, recunoaştere reciprocă, drepturi umane fundamentale, siguranţă şi securitate pentru toţi“.
La sfârşit, Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului a interpretat un scurt grupaj de cântări religioase în limbile română şi slavonă. (Diac. Eugeniu Rogoti)